27 Kasım 2013 Çarşamba

Çocuklarda Reflü

Cimcime 1 haftadır gece yattıktan sonra kuru kuru öksürük nöbetlerine tutulmaya başladı. Uykusunun arasında kucağıma aldığımda midesinden gurul gurul sesler geldiğini, sırtına pıt pıt vurunca geğirdiğni ve nefesinin koktuğunu farkedince reflü olabileceğini düşünüp, yatağının baş ucunu yükseltmek, yemek işini yatmadan 1 saat önce bitirmek, yatmadan hemen önce su içirmemek gibi kendimce bazı önlemler almıştım. Bir haber sitesinde rastladığım aşağıdaki habere göre doğru da yapmışım. Şimdilik azalmakla beraber öksürüğümüz devam ediyor biz de uygulamaya devam edeceğiz mecburen. 



Anne ve babaların, uykuya kolay dalıp rahatlamaları, hem de beslenmeleri için çocuklarına gece yatmadan hemen önce süt içirmelerinin reflüye neden olan bir hata olduğu açıklandı...

İzmir'de özel hastanede görev yapan Gastroloji Uzmanı Dr. Bülent Şengül, anne ve babaların, uykuya kolay dalıp rahatlamaları, hem de beslenmeleri için çocuklarına gece yatmadan hemen önce süt içirmelerinin reflüye neden olan bir hata olduğunu söyledi. Gastroloji Uzmanı Dr. Bülent Şengül, hatalı beslenme alışkanlıklarındaki ısrarın reflüye neden olduğunu belirtti. Reflünün, doğumdan başlayarak ölene kadar hemen herkesin başına gelebilecek bir sorun olduğunu belirten Uzm. Dr. Şengül, reflü-süt ilişkisine dikkat çekti.Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm. Dr. Şengül şunları söyledi:

"Anne babaları bu konuda uyarmak gerekiyor.Sütü mutlaka çocuklarına bol miktarda versinler, günde en az yarım litre tüketmelerini sağlasınlar. Ancak bunu yatmadan önce yapmasınlar. Gece yatmadan önce yenen her yemek mideyi rahatsız eder. Ancak sütün yapısı bakımından hazmı daha zordur. Gece içirilen süt reflüye davetiye çıkarır. Yatmadan en az 2 saat önce süt içirilmesini ve yemek yenilmesini sonlandırmak gerekir." 

ÇOCUKLARDA REFLÜ BELİRTİLERİ 
Anne babaların, çocukların şikayetlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Bülent Şengül, "Çocuk bulantıdan bahsediyorsa, yanmayı tarif ediyorsa, ağzına acı su geldiğini söyleyebiliyorsa, yatırınca öksürük atakları ile kalkıyorsa, sık sık ses kısıklığı yaşıyor, boğazında gıcıklanma var gibi davranıyor ve nefesi kokuyorsa reflüyü düşünmek lazım. Bu tür şikayetlerde pediatrik gastroentereloglara başvurulmalı" dedi.

REFLÜDE ARTIŞ VAR 
Uzm. Dr. Bülent Şengül, reflü hastalığının beslenme konusunda yapılan hatalardan kaynaklandığını ve bu hatalarda ısrar edilmesi halinde hastalığın var olmaya devam edeceğini vurguladı. Reflünün son zamanlarda arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Şengül, "Hareketsiz yaşam, yağlardan zengin kalorili beslenme reflüye zemin hazırlıyor" diye konuştu. Yetişkinlerde görülen reflü hastalığında mide fıtığı denilen anatomik bir sorun olduğunu, eğer ameliyatla giderilirse reflünün kontrol altına alınabildiğini kaydeden Şengül, "Ancak büyük çoğunluğunda beslenmede yapılan hatalar var" dedi.

26 Kasım 2013 Salı

Evden Çıkmadan Önce ...

Çalışan kadın olmak zor, çalışan çocuklu kadın olmak çok daha zor(muş). Ev işlerini yetiştirmek, sağlıklı yemek yapabilmek ve bu arada kendinize de bakabilmek mucize ile eş anlamlı. 

Pratik bilgiler iyi güzel de uygulamaya gelince süper kadın olmanız gerek. Sadece aşağıda yazdığım işleri yapabilmesi için çalışan bir kadının ekstradan iki saat önce uyanması ve öyle güne hazırlanması lazım. Yoksa mümkün değil bitmez bu işler. Böyle listeleri görünce insanın tatlı cadı olası geliyor. Keşke işler şöyle bir burun kıvırmasıyla hemencecik yapılsa. 



Gelelim yapılacak işlere ;

Akşam yemeği için eti buzluktan çıkarın. Mikrodalga yoksa veya kullanmak istemiyorsanız bunu mutlaka yapın. Ama dışarıya değil de buzdolabının alt raflarına bir tabak içinde bırakın.





Banyo yaptıktan sonra havluları ortada bırakmayın. Çünkü kokarlar. En iyisi kapı arkası askıları, kirlilerse en doğrusu çamaşır makinesidir.

Kahvaltısı sofrasını kaldırın. Bu konuda bölmeli kahvaltı tepsileri işinize çok yarayacaktır zeytini peyniri hep birden ortadan kaldırıp kapaklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. 



Bulaşıkları evyede bırakmayın. İşten eve gelince bir bulaşık yığını bulmak istemiyorsanız bulaşıkları kaldırın. Kirlileri bulaşık makinesine yerleştirin, plastik leğen süzgeç gibi bulaşık makinesinde yer kaplayan bulaşıkları elinizle yıkayıp kurulayıp yerine kaldırın.



Yatağınızı toplayın. Sabah sabah yatak toplamak zor gelse de toplayın. Ev daha derli toplu olur. Hem toplamazsanız siz yokken içine kimler girer bilemezsiniz. 



Tasarruf amaçlı kombinin ayarlarını düşürmeyi unutmayın.

Evi havalandırmak için camları açın fakat kapatmayı unutmayın. Sonra börtü böcek yağmur kar eve dolar. 15-20 dak. havalandırmak yeterlidir. 



Çaydanlığın altını açık unutmayın. Evden çıkmadan ocağın altını mutlaka kontrol edin.


Elektrikli ev aletlerini fişte unutmayın. İşiniz bittikten sonra ütünüzü fişten çekmeyi unutmayın. Ütüyü fişten çekerken yüksek sesle kendi kendinize "ütüyü fişten çektim" diye tekrar ederseniz , çekip çekmediğinizi unutmazsınız. 


Kısa süreli de olsa bir yere gidiyorsanız kapınızı mutlaka kilitleyin. Kapıda 3 kilit varsa üçünü de kilitleyin. Kilitlenmeyen kapılar hırsızlar için çok kolay, üçlü kilitlenen kapılar hırsızları biraz daha zorluyor.



Kullandığınız kozmetik ürünlerin kapaklarını açık bırakmayın. Hem bakteri ürer hem de dünya para verdiğiniz parfümler uçar gider. 



Çöpleri mümkünse evde bekletmeyin. İşe giderken en yakın çöpe atın. Benim gibi atmak için aldığınız çöpü unutkanlıkla arabaya koyup 2 gün gezdirmeyin. Ayrıca arabayla yolda herhangi bir çöp kutusuna yanaşıp bagajdan koca bir torba çöp çıkarıp atınca etraftan çok garip bakıyorlar. Kendinizi terörist veya bombacı falan gibi hissediyorsunuz. 



Unutmamanız gerekenleri not etmek için liste hazırlayın. Buzdolabı üzerine yapışan kalem ve not defteri bu iş için en pratik çözüm. 


Evden çıkarken anahtarlarınızı, telefonunuzu, bilgisayarınızı ve cüzdanınızı unutmayın. 

Bunların tamamını yaptıysanız artık mavi taytınızı giyip kırmızı pelerininizi takıp tek kol havada uçarak işinize gidebilirisiniz. 

20 Kasım 2013 Çarşamba

Yaratıcı ve Yetenekli Ebeveynler

David Laferriere bir illustratör ve dizaynır. Son 5 yıldır, her sabah çocuklarının beslenmesine koyduğu sandviç paketinin üzerine gazlı kalemle bir şeyler çizmiş ve bunları fotoğraflamış. David Laferriere bugüne kadar 1100'ün üzerinde sandviç paketi resmi çizmiş. Çizimlerin bazılarının teması da var. Mesela yiyecek israfını azaltmak için yarım armut, yarım muz, yılbaşı yaklaşırken çam ağacı, yılbaşı çorabı veya Halloween yaklaşırken bal kabağı resimleri çizmiş.  


Detaylar için http://www.flickr.com/photos/dlaferriere adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Mica Angela Hendricks de bir illustratör ve grafik sanatçısı. Ve elbette bir anne. Yaptığı kara kalem portreleri, 4 yaşındaki kızı Myla tamamlıyor. Bazısını kuş yapıyor, bazısını sümüklü böcek. Artık o portreye baktığında ne hissediyorsa onu çizip boyuyor. 

Anne kızın ortak eserlerinden bazıları aşağıda, kalanı annenin http://busymockingbird.com/ adresindeki blogunda.




 








Çok yaratıcı değil mi?

Bayılıyorum böyle yaratıcı ve bir o kadar da yetenekli insanlara. Ben de bir ara özenip “anne işte” diye bir seri başlattım kendi çapımda. İnternetten kopyalayıp boyadığım hayvan resimlerini sabah işe giderken sokak kapısına yapıştırıyor, bir nevi kızıma “anne işe giderken sana by by dedi” mesajı vermeye çalışıyordum. Hem bu arada değişik hayvanları da tanıtıyordum kızıma. Bu iş için kuru ve gazlı boyalar aldım, hayvan resimleri kataloğu filan yaptım. Ama anlaşılan mesajlar Cimcime’nin pek hoşuna gitmemiş olacak çünkü akşam iş dönüşü resimleri parça pinçik edilmiş olarak buluyordum. Yani anlayacağınız eserlerim hunharca katledildi. Geleceğe bu aşağıdakiler gibi bir iz bırakamadım. Belki Cimcime biraz daha büyüyünce eserlerimin kıymetini anlar.

18 Kasım 2013 Pazartesi

Cumartesi Lezzet ve Bulaşık Patlaması...

Ekşi mayalı ekmeği (tabiki fırından alma - hala mayayı yapamadık) yuvarlak kalıp ile kestim. Üzerine önce biraz sızma yağ, sonra cheddar peynir parçaları koydum. Fırına attım (turbo’da değil ızgarada çalıştırdım fırını). Peynir hafiften eriyince, üstüne ince ince kesilmiş kırmızı soğan dilimleri yerleştirdim. 


Tencereye 3 parmak su koydum ve kaynattım. Çılbır yapar gibi kaynayan suya yumurta kırdım. (Büyük kepçenin içine sarısını dağıtmadan dikkatlice bir adet yumurta kırdım ve yine dikkatlice yumurtayı kepçeden kaynayan suya aktardım.Bu işleme “poşelemek” deniyormuş.) 2-3 dakika sonra pişen yumurtayı (üstü beyaz oluyor) patlatmadan kevgirle sudan çıkardım. Ekmeğin ve soğanların üzerine koydum. 

Pastırmaları tavada iyice kızartıp kuruttum ve yumurtaların üzerine aldım. En son olarak sızma yağ, taze kişniş ve çekilmiş karabiber ekledim. 





Ortaya çıkan dağ gibi bulaşığı, afiyetle yedikten çoook sonra, kendime gelince yıkadım. Çünkü burada yazar gibi kolaycacık olmadı. Hele suya yumurta kırma kısmı kepçe ile yapmayı keşfedene kadar tam bir felaketti. Yumurta dağılınca her şeye en baştan başlamak gerekiyor ve elbette bulaşıklar yığılıyor. Haa illa suda mı pişmeli yumurta. Bence hayır. Tavada kızartıp ekmeğin üzerine koysanda olur bence. Benim ki iş olsun, zoru becereyim diye. Özgün tarifte kızgın döküm tavada kızartılıp kıtırlaştırılan pastırmalar benim tarifte beklemekten kıtırlaştı. Ama becerdim. Suya yumurtayı da kırdım sonunda :)

Not : Tarif, Cafe Fernando ve Kulaktan Dolma Tarifler gibi çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. 

Kız Çocukları İçin Saç Modelleri

Kızın mı var derdin var. Hadi yap bakalım bu modelleri o minicik kafadaki tüyden hallice saçlara. Benim Cimcime mümkün değil durmaz yerinde. Saçlar bildiğin kıvırcık. Saçını zor taratıyor. Toka takmak bir işkence. Sürekli kaçtığı için bazen okula taranmadan toplanmadan cadı gibi gidiyor. Öğretmenleri yakalayıp topluyor. 

Maalesef bu konuda anasına çekmiş. Ben de hiç sevmem toka takmayı. Başımı ağrıtır. Taç filan takıyorum arada, ne de olsa Ana Kraliçe'yim. Zaten model desen at kuyruğunu zor yaparım. Kendi saçımı bırak başkasını saçını bile öremem. Zaten benim saçlar bakır telden biraz ince. Zorlasan sigorta sarılır.Toplasam tokalar tutmuyor, örsem arkamda koca kalın bir palamar. Olmuyor yani. Kalın telli ve çok saça fazla model olmuyor kardeşim. 






















Ve son olarak benim en çok sevdiğim model :)


Bırak dağınık kalsın modeli ...


14 Kasım 2013 Perşembe

Mutfakta Kırmızı & Beyaz

Bence mutfaklara en yakışan iki renk kırmızı ve beyaz. Bir temizliği simgeler diğeri iştah açar :)