2. Basketbol: Çoraplarınızı bir çamaşır sepetine doldurun, önce bu çorapları çocuğunuzla birlikte sayma oyunu oynayın. Sonra çorapları, biraz uzağa yerleştirdiğiniz çamaşır sepetine atma oyunu oynayın. Bir nevi basketbol:) Bakalım en çok basketi kim atacak?
3. Şekilleri Boyama: Bir A4 kağıdına daire, üçgen, dikdörtgen, kare gibi şekiller çizin ve çocuğunuz isteği renk ve istediği tür boyalarla bunların içini boyasın. Pastel boya, sulu boya, kuru boya, keçeli kalemler vb hepsi olabilir. Çocuğunuzun yaşına uygun boyayı siz tespit edin.
4. Bowling: 5-6 adet yarım litrelik su şişesi alın ve içlerini yarısına kadar suyla doldurun. Bir top ile bunları (uzaktan topu yuvarlayarak) devirmeye çalışın. Su şişeleri labut olmuş olur, siz de bowling turnuvası yapıyor olursunuz:)
5. Saklambaç: Her daim oynanabilecek en eğlenceli oyunlardan biridir. Eğer çocuğunuzla birlikte koşturmak için yeterli enerjiniz yoksa, bu oyunu ‘çarşafın altında saklanan çocuğu bulma’ oyununa dönüştürebilirsiniz:) Her yerde çocuğunuzu arıyor olacaksınız, sesli olarak ‘hay allah nerede bu çocuk?’ ’ Perdenin arkasında olabilir mi? Hayır yok’ ‘Yatağın altında mı acaba? Yoo burda da yok’ … şeklinde aklınıza gelen her yeri sayabilirsiniz. Bu sayma işlemini oturduğunuz yerden, kılınızı bile kıpırtatmadan yapıyorsunuz:) Bu işin püf noktası. Çok fazla uzatmadan çocuğunuzu bulmanızda fayda var ‘aa aaa!! Çarşafın altındaymııış!’ diyerek çarşafı bir sihirbaz gibi uçurarak açarsanız, çocuğunuzun çok eğlendiğini göreceksiniz:)
Uyarı:
-Kalın bir çarşaf seçmeyin, çocuğunuz nefes alabilsin!
-Çocuğunuzun saklanma süresini çok kısa tutun, çarşaf altında nefessiz kalmasın!
-Çocuğunuzu çabuk bulun ki oyuna ilgisi kaybolmasın. Bir süre sonra sıkılıp, oyunu bırakabiliyorlar:)
6. Doldur Boşalt: 2 küçük kavanozun içine düğme veya nohut, leblebi benzeri iri taneli bir şeyler koyun. (!Tabi ki bu objeleri ağzına atmaması gerektiğini bildiği bir yaşta olsun! 2+) Bu objeleri kavanoza sayarak koysun. Çocuğunuz bunları birinden diğerine boşaltsın.
7. Mercimek : Büyükçe bir masa örtüsünü yere veya masaya serin. Büyük bir kaseye kırmızı mercimek (1 su bardağı kadar) koyun. Yanında 2 küçük kase (veya 2 çay tabağı) ve 1 tatlı kaşığı olsun. Çocuğunuz büyük kasedeki mercimekleri, kaşıkla alarak diğer kaselere doldursun. Bunu hiç dökmeden yapmaya çalışacaktır. İlgisini çekmez sanmayın, bayılıyorlar:) (!Ağzına atma ihtimali varsa, hiç denemeyin! 2 yaş+ bir oyun bu)
8. Heykel olma oyunu: Çocuğunuzla müzik eşliğinde dans edin! Sonra birden müziği durdurun ve ‘heykel ol!’ deyin. Herkes en son hangi hareketi yapıyorsa, o haliyle donsun ve hiç kıpırdamasın:) Müzik başlayınca tekrar canlanın ve oyunu istediğiniz kadar tekrarlayın. Enerji boşaltmak için harika bir oyun:) (*TV’deki müzik kanallarından birini açarsanız, sesini kapatıp açmak kolay olur).
9. Hayvan Taklidi Yapma: Eğer hayvan seslerini taklit etmek veya hayvan olmak çocuğunuzun hoşuna gidiyorsa, onunla bu oyunu oynayın. Yere çömelip, bir köpek gibi ( veya kedi, aslan, fil her ne isterseniz) o halde evin içinde dolaşın:) Bazı yerlerde durun ve yemek molası verin. Odanın bir kısmı bahçe olsun, orada yuvarlanın ve şımarın:) Susadıysanız su için, havlayın, miyavlayın, kükleyin
Çocuğunuz bir anda sizi yönlendirmeye ve hayal kurmaya başlayacak göreceksiniz:)
10. Trafik Lambası Yapma: Bitmiş meyve suyu veya süt kutularından trafik lambası yapın. Büyük veya küçük farketmez her türlü dikdörtgen kutu işinizi görür:) Beyaz bir kağıdı kutunun etrafına yapıştırın (prit veya benzeri bir yapıştırıcıyla), sonra üzerine kalemle 3 yuvarlak çizin. Çocuğunuz bunları yeşil, sarı, kırmızı renklere boyasın. Şimdi de oyuncak arabalarıyla bu trafik lambasında durma, bekleme ve geçme oyunu oynamayı öğretin ona. Sonra bırakın kendi kendine devam etsin oynamaya:)
11. İpe Boncuk geçirme: Evinizde var olan boncuk veya düğmeleri çıkarın, içinden geçebilecek kalınlıkta bir ip ayarlayın ve çocuğunuzun bu ipi deliklerden geçirmesini isteyin. Kız veya erkek hiç farketmez tüm çocuklar bu oyunu oynayabilir. Ama ince motorlarının gelişmiş olması lazım. 3 yaş ve üzeri çocuklar çok daha rahat oynar bu oyunu. (! Küçük parçaları ağzına atmayacak yaşta olsun mutlaka!)
12. Alışveriş: Mutfak dolabınızdaki açılmamış makarna, hazır çorba, küçük mutfak eşyaları, kitap, kalem, toka vs ürünleri çıkarın ve bir sehpa veya masaya dizin. Çocuğunuza bir alışveriş sepeti veya bir poşet verin. Marketten istediği gibi alışverişini yapsın bir müşteri gibi veya kendisi satıcı olsun, siz müşteri olun:) Kağıtlardan küçük kareler kesin, bu da paranız olsun. -Bu kaç lira? sorusuna yılların esnafı edasıyla, -5 lira! demeye bayılıyor çocuklar:)
*Birkaç gün sonra oyunu zenginleştirmek için, kullanmadığınız bir mağaza kartını oyuna dahil edip, bunun bir kredi kartı olduğunu varsayabilirsiniz. Ayrıca her oynayışınızda ürünlerinizi değiştirmenizde fayda var:)
13. Ev hamuru: Misafirleriniz mi geliyor, hazırlayın hamurunuzu ve siz poğaçanızı yaparken çocuğunuz da sizinle masaya otursun ve hamur oynasın:) Hamur şekilleriniz varsa çocuğunuz bunları kullansın eğer yoksa, evdeki herhangi bir şişe kapağı, bardak, kaşık, çatalla hamuruna istediği şekli versin.
14. Hayvanlarla evcilik: Evinizde oyuncak hayvanlar mutlaka vardır. Lego, ahşap bloklar benzeri çok parçalı oyuncaklarınız da varsa, bunların yardımıyla hayvanlarınız için bir hayvanat bahçesi yapın (barınakların çevresini belirleyin legolarla). Sonra bu alanların içine hayvanlarınızı yerleştirin. Hayvanlarınız sabah olduğunda (horoz ötsün) uyansın, birbirlerine günaydın desinler. Komşuculuk oynasınlar; birbirlerine gidip gelsinler, meyvelerini yesinler (bu arada siz de çocuğunuza meyvesini yedirmiş olursunuz:)), akşam olunca uyusunlar vs…
*Oyunu ilerleyen zamanlarda geliştirmek isterseniz, çiftlik hayvanları ve vahşi hayvanları ayrı yerlere koyun. Çocuğunuz hangilerinin çiftlik hangilerinin vahşi hayvan olduğunu öğrenmiş olur. Daha da ilerlemek isterseniz hayvanları etçil ve otçul hayvanlar olarak ayırın. (2-3 yaş çocukları için bu bilgi biraz kafa karıştırıcı olabilir:)
15. Kitap okuyun: Kitap okumak sadece uykuya geçerken değil her daim faydalanılabilecek bir etkinliktir. Gün içerisinde yere yüzüstü uzanın ve birlikte kitap okuyun. Eğer çocuğunuz kitap okumaktan hoşlanmıyorsa, yazıları okumadan sadece resimleri ona anlatın. Hikayeyi kendiniz uydurun. Onun da bu aktiviteye katılıp ‘aa burda bir kuş daha var baksana’ dediğini duyacaksınız.
*Gel birlikte kitap okuyalım dediğiniz anda tepki gösteriyorsa, siz açın bir kitap ve kendi kendinize resimleri anlatmaya başlayın. Yanınıza hemen gelecektir. Gelmiyorsa, başka oyuna geçin. Ama daha sonra bir daha… bir daha… deneyin bunu lütfen
16. Puzzle Yapın: Puzzle yapmayı öğrenene kadar mutlaka birlikte birkaç kere yapın ki çocuğunuz bunun ortak yapılacak, eğlenceli bir aktivite olduğunu farketsin ve nasıl yapılması gerektiğini öğrensin. Önce az parçalı puzzle’larla başlayın ( 4-6 parçalı gibi). Daha sonra, çocuğunuz yapabildikçe 20 parçalı puzzle’lara kadar çıkın. Puzzle satın alırken, karmakarışık resimleri olanları almayın. Renklerin geçişlerine ve karakterlere bakın. Arabalar (Cars) serisi, arı maya, hello kitty, nemo, pepee vb bilindik karakterler işinizi kolaylaştırır.
*Çocuğunuz parçaları birleştirdikçe ona coşkuyla ‘afferin!’ deyin ve onu her daim teşvik edin. Hatta tamamladığı bir puzzle’ı hiç bozmadan, akşam baba eve geldiğinde ona göstermek için saklayın.
17. Serbest resim: Çocuğunuz kreş yada anaokuluna gidiyorsa genelde çocuklara sadece çerçevesi çizilmiş bir resmin içini boyama aktivitesi yaptırılır. Çocuklar kafalarına göre sayfaları karalayarak doyasıya resim yapamazlar:) Onun için çocuklara evde istedikleri gibi boyayabilecekleri bir ortam yaratmak lazım. Sadece 1-2 adet düz beyaz kağıt ve boya kalemleri yeterli. Bırakın istediğini yapsın.
*Çocuklar yaptıklarını sergilemekten hoşlanırlar. Resmi bittikten sonra onu buzdolabına asmasını söyleyin ve babasına akşam gelince göstersin. Çocuğunuz nasıl mutlu olacak göreceksiniz:) (buzdolabı yerine görünen herhangi bir yer olabilir; kapı, salonun bir duvarı gibi…).
18. Hareketli Şarkılar: Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz şarkılar, tekerlemeler vardır… Portakalı soydum, başucuma koydum; Mini mini bir kuş donmuştu… vs gibi. Bunları hareketlerle birlikte söyleyin. Örneğin: portakalı soydum (bir portakalı soyar gibi yapın), başucunuza koyun… Çocuğunuz da sizinle birlikte yapsın:)
19. Bulaşık yıkama: Çocuğunuza bir mutfak önlüğü giydirin (üstü ıslanmasın diye), eline bir bulaşık süngeri verin ve birkaç plastik tabağı, bardağı yıkamasına izin verin. Bulaşık deterjanı alerjik olabilir, bebek şampuanı damlatırsanız süngere, bulaşıklarını bununla yıkayabilir:) Hatta bir sünger artık onun süngeri olsun, ne zaman isterse kendi süngerini çıkarıp, bulaşık yıkayabilsin. ilerleyen zamanlarda bu oyundan sıkıldıysa, kendi oyuncaklarını yıkamasına izin verebilirsiniz. Erkekler arabalarını, kızlar bebeklerini ve tabaklarını yıkamaya bayılırlar:)
20. Balon: Balonu yere düşürmeme oyununu bizler de çocukken çok oynardık. Bu oyun da çocukların enerjilerini boşaltmak için bire bir. Balonu yere düşüren yanar. Herkes balona , sırayla, yukarıya doğru vuracak ve yere düşürmeyecek.