9 Nisan 2013 Salı

2'SİNDE DENGEDE DURUR, 5'İNDE AYAKKABISINI GİYEBİLİR


Beyin, birinci yılda yüzde 75, altıncı yılda ise yüzde 90 ağırlığına ulaşır. Bu da merkezi sinir sisteminin gelişmesiyle birlikte  davranışlardaki değişmeleri destekler.Bu gelişme çocuğun okula başlama yaşını da ifade eder. Çocuğunuza 2-6 yaş arası bol bol mesaj vermelisiniz. Dokunma, ses, göz gibi bütün iletileşim şekillerinin kurulması gerekir. Faaliyetlerin kısa süreli olmasına ve çeşitlilik göstermesine  dikkat edilmeli. Evde çocukların hareketlerinin engellenmeden, mekanın düzenlenmesi yoluna gidilmeli. Öğretmenler ise çocukların hareketlerini engellemek yerine iyi yönlere kanalize etmeliler. İşte 2-5 yaşından itibaren çocukların bedensel gelişimi...

YAŞ1 : İlk 3 ayda çok bağımlıdır. Ondan sonraki 6 ayda dünyayı tanımaya başlar. Sevdiği ve sevmediği sesleri algılayıp, ayırt edebilir. 7-8 ayda  tanıdıklarını, tanımadıklarını seçer. Tanımadıklarına tepki gösterir. Ağlaması ve gülmesi daha anlamlı hale gelir. Anneyi kontrol etmek için kullanır. 6 ayda oturabilir, 8-9 ayda emekleyebilir, 1 yaşında iki ayağı üzerinde dikilip birkaç atım atabilir. İlk altı aydan sonra sözcükleri biriktirir.2 yaşına doğru bunları dışarı çıkarır.

YAŞ 2 :Çocuk; koşma, sıçrama, geri geri yürüme, merdiven çıkma gibi hareket becerilerini geliştirmeye ve buna bağlı  olan itme, çekme, dengede durma, eşya taşıma gibi becerilerde de ustalık kazanmaya başlar. Böylece içinde bulunduğu dünyayı iyi tanımak için fırsatlar elde eder. artık hareket edebildiği  için, daha önce merakla gözlediği eşyalara erişmeyi, onları ellemeyi de başarır. Çocuk kendi kendine yemeğini yemeye, kendi kendine yürümeye başlar.Oldukça hareketli olan iki yaş çocuğu sürekli olarak bir yerden diğerine, bir faaliyetten ötekine gider. Dikkati henüz sürekli olmadığından birşeyle ilgilenirken kısa sürede onu bırakıp başka bir şeye yönelir.

YAŞ 3 : Yürüme konusunda ustalık kazanmış, yürümeye ilişkin tüm hareketleri  kolaylıkla başarabilen, konuşmayı düzgün bir şekilde başararak çevresiyle sözlü iletişim kurabilen gelişmiş bir bireydir.

YAŞ 4 : Rahatça zıplar, koşar, yürür, her fırsatta hareket etme ihtiyacını belirtir. El ve parmaklarını kullanmada bir hayli ustalık kazanmıştır. Kalem, fırça ve makası başarılı bir şekilde tutup kullanabilir. Büyük boydaki kağıtlara  kalın kalem ve fırçayla resim yapmaktan hoşlanır.

YAŞ 5 : Giyinmemek, yemek yemek, şaç taramak, yıkanmak konusunda artık iyice ustalaşmıştır. Ayakkabısını giyebilir, biraz zorlukla da olsa düğmelerini ilikleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder