2 Nisan 2014 Çarşamba

Konjonktivit Nedir - Niye Beni Bulur ?

Malum bir aydan fazladır ailecek hastalıklardan kurtulamadık. Hastalık eve girdi mi hepimizi teker teker devirmeden rahat etmiyor. Bu hastalıkların içinde beni en çok hırpalayan konjonktivit oldu. Bir nevi göz iltahabı olan bu hastalık şu sıralar pek salgın. Kalabalık ortamlarda dokunulan her yerden, havalandırmadan hatta bahar aylarında uçuşan polenlerden bile geçiyormuş. 

Gözde yanma veya batma varsa elinizle ovuşturmayın. Çapaklanma ve kapanma varsa musluk suyu ile yıkamayın, kaynamış ılınmış su ile kompres yapın. Kompres için pamuk değil havlu kullanın. Aynı havluyu iki göze de sürmeyin. Her göze ayrı havlu kullanın ve sık sık değiştirin. En güzeli göz için satılan steril pedlerden kullanmak. Sıcak uygulamak batma ve yanma durumlarında rahatlık hissi veriyor. (Hiç bir doktor önermez elbette, ama çay poşetleri de çok işe yarıyor). 

Bakteriyel olan tipi genelde çocuklarda oluyor. Bana da Cimcime'den geçti zaten ama o kimden kaptı bilmiyorum. Cimcime çok hafif atlattı, gözleri biraz kızardı , 3 gün steril damla kullandık ve geçti. Ama benim iki gözüm de kurbağa gözü gibi şişti, kapandı, battı, yandı. Ne kapatabiliyordum gözümü ne de açabiliyordum. O derece berbat birşey yani. Bir de acayip bulaşıcı. Cimcime'ye damla damlattıktan sonra elimi yüzüme filan sürdüm herhalde. 4-5 gün sonra benim gözler batmaya başladı. Belirtiler hemen çıkmıyor. Kuluçka süresi var sanırım. 

Bazen sadece kızarıklık oluyor ve steril damlalar ile geçiyor ama batma filan varsa mutlaka doktora gitmek gerek. Doktor hastalığın türüne göre antibiyotikli damla veriyor. Önlemlere dikkat edilirse bulaşma azalabilir. Göz doktorum bol su içmenin, yarım saatte bir gözleri kapatıp 10’a kadar saymanın ve göz yaşı damlası kullanmanın özellikle klimalı ortamlarda gözleri koruyacağını söyledi. 

Aşağıda hastalık hakkında daha detaylı bilgiler var. 

Konjonktivit : Gözün konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir. Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır.

Klinik olarak üç tipte seyreder:

Bakteriyel Konjonktivitler : Çoğunlukla kalın, sarımsı yeşil renkte bir akıntıya sebep olur. Diğer bulgular belirgin bir şekilde göz kapağının şişmesi, duyarlılık, gözde belirgin kızarıklık ve ağrıdır. Bazı durumlarda hastalık korneaya etki eder ve görmeyi bozabilir. 

Adenoviral Konjonktivitler : Viral konjonktivitler bakteriyel konjonktivitlerin aksine antibiyotiklerden yarar görmezler ve çok daha fazla bulaşıcıdırlar. Bazı adenoviral enfeksiyonlar üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişse de bu şart değildir. %60 hastanın her iki gözünde de birden ani gelişen kızarıklık, sulanma, kapaklarda şişlik görülür. Çapaklanma hafif olup su gibi berrak sulanma ve batma ön plandadır. Kızarıklık bazen kanama gibi de olabilir. Kulak önünde ve çene altında elinize gelen, dokununca ağrılı lenf bezesi de bulursanız adenoviralkonjonktivit bulunma olasılığı yüksektir. Bu hastalık sadece göz zarlarını değil, kornea dediğimiz gözün saydam tabakasını da etkilediğinden tanı için mutlaka göz doktorunun görmesi gereklidir.

Herpes Simpleks Konjonktiviti ve Keratiti : Herpes simpleks dudaklarda uçuk yapan virüsün adı olup bu virüs gözde sadece zarları tutan konjonktivit değil keratit de yapabilir.Herpes virusleri, sinirlerde uykuya dalan ve zaman zaman (stres, ateşli hastalık, iyi beslenememe vs vücudu zayıflatıcı durumlarda) uyanıp tekrarlayıcı enfeksiyonlar yapan korneayı tutarak iz bırakıp görmeyi olumsuz etkileyen mikroplardır. Göz etrafında cilt’te öncesinde içi berrak, sıvı dolu olup sonradan cerahatlenen minik kesecikler varsa, gözler kızarık ise, gözde bulanık görme daha önce de oldu ise, çapaklanma ve çok sulanma şikâyetleri varsa göz doktorunuza mutlaka danışın. Yılda 1–2 kez hep aynı gözde, 1 hafta 10 gün süren bu tür enfeksiyonlar oluyorsa herpes simpleks konjonktivitinden şüphelenmek gerekir.

Alerjik Konjonktivitler : En önemli belirtisi gözde geçici sulanma, kızarıklık ve kaşıntı olan bir göz hastalığıdır. Yaz aylarında çiçek tozları ve polenlere karşı ya da tüm sene boyunca ev tozu/ hayvan tüylerine karşı gelişebilir. Burun akıntısı, burunda kaşıntı ve hapşırık da eşlik edebilir.

Konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Zamanında ve doğru antibiotik (muhtemelen damla) tedavisiyle bu göz enfeksiyonu iyileşebilmektedir.

Konjonktivit tedavi edilmezse ne olur?

Mikrobiyel konjoktivitler bakteriyel veya viral olur. Bakteriyel konjoktivit basittir ve seyri bir haftayı aşmaz. Adenoviral konjoktivit 2-3 haftalık seyri vardır. Hastalık, göz akının üstündeki zarda konjoktivada kırılma ve damar çatlamaları yapar, kanamaya ve kanlı göz yaşına neden olur. Ayrıca basit konjoktividan farklı olarak görme bulanıklığı da yapar ve bu bulanıklık aylarca sürer. Gözlerdeki kızarıklık, şişlik ve çapak gibi akut belirtiler 2-3 hafta devam eder. Gözde kalıcı bir hasar veya körlük yapmaz ama görme bulanıklığı aylarca hatta bir yıl sürebilir.”

Konjonktivit belirtileri : Gözde ışığa karşı hassasiyet, sulanma, çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, batma, şişliktir. Bu belirtiler görüldüğünde en kısa zamanda mutlaka bir göz hekimine gidilmelidir.

Konjonktivit neden olur?
  • Virüs ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar
  • Gözyaşı yetersizliğinin, rüzgara ya da güneş ışığına fazlaca maruz kalmanın neden olduğu göz kuruluğu
  • Kimyasal maddeler, duman ve sigara (kimyasal konjonktivit)
  • Alerji
  • Toz, kıl veya kum gibi yabancı cisimler
Konjonktivitten korunmak için : Eller sürekli yıkanmalı, enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalı. Ortak kullanılan her yer (ulaşım araçları dahil) düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Eller göze dokundurulmamalı ve ovuşturulmamalıdır. Havlular ortak kullanılmamalı, kişiye özel olmalı, su ve deterjanla yıkanmalıdır. Kağıt havlular tek kullanımlık olmalı ve atılmalıdır. Yastık kılıfı, gözlük, makyaj malzemesi, göz damlası veya merhemi ortak kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder