15 Mayıs 2015 Cuma

The Phantom Of The Opera Is Here Inside My Mind.



"The Phantom of the Opera" İngiliz müzikal bestecisi Sir Andrew Lloyd Webber'in bestesi. Neredeyse bildiğim, duyduğum bütün müzikalleri Webber bestelemiş. Cats, Evita, Jesus Christ Superstar ve daha bir çok müzikal. The Phantom of the Opera'yı o tarihte (1986) karısı olan ünlü soprano Sarah Brightman'ın söylemesi için yazmış. Orijinal cast'te phantomu oynayan Michael Crawford, Christine'i oynayan ise Sarah Brightman ve Michael Crawford'un sesi asmis olup "erkekim ben titretirim" imaji veriyor (bakınız aşağıdaki video)


Zorlu'da dün akşam seyrettiğim phantom da gerçekten izlenmeye değer bir müzikaldi. Hele Phantom'la Christine'in opera binasının altına inip, kayıkla yer altı nehrinden geçtikleri sahne çok etkileyiciydi. Mumlar , duman, müzik derken ağzım açık seyrettiğim için kayığın nasıl ilerlediğini anlayamadım bile. (tekerlek mi, ray mı neyse artık adamlar yapmış). Sonra bir de sahneye bir tonluk kristal avize dusmesi olayı var. Sanırım bir oyunu turneye götürmenin en büyük zorluğu, dekor ve kostümleri, teknik malzemeyi nasıl taşıyacağınız, gittiğiniz sahnede kurulumu nasıl yapacağınız. Ama Phantom of the Opera’da adeta imkansız başarılmış. Malzemeler 24 tırla getirilmiş, 160 tonluk dekoru kurmak için de 130 kişiden oluşan müthiş bir teknik ekip, Zorlu PSM’de iki hafta boyunca geceli gündüzlü çalışıp, harika bir iş çıkarmış. 1 ton ağırlığındaki o koca avizeyi orkestra çukurunun üstüne asmak, oyun esnasında seyirciyi soluksuz bırakacak biçimde birkaç kez indirip kaldırmak bile harcanan büyük emeğin göstergesi. Her şeyden önce bu emeğe hayran oluyor insan. 


Gelelim The Phantom of the Opera'nın konusuna:

Olay Paris Tiyatrosunda geçer. Christine babası öldükten sonra bu tiyatroda koroda şarkı söyleyen bir kızdır. Eric ise yüzünde doğuştan ciddi yaraları olan ve gizlice bu tiyatroda yaşayan dahi bir müzisyendir. Christine'in babası ölmeden önce onu bir meleğin koruyacağından bahseder. Eric Christine'e şarkı söylemeyi öğretir. Eric, Chiristine'nin müzik meleğidir. Günlerden bir gün tiyatro satılır. Tiyatronun prima donnası işten ayrılır. Gösterinin devam etmesi için Bale öğretmeni Madame Giry, Christine'in başrol oynamasını önerir. Bu arada tiyatronun yeni sahibi Raoul, Christin'in çocukluk aşkıdır. Christin Roul'a da Angle of Music (Müzik Meleği) nden bahseder, ancak Raoul ona inanmaz. 

Phantom Christin'in aynasında ilk defa kendisini gösterir ve hemen ardından Christin'i korkutucu dehlizlerden geçirerek opera binasındaki gizli mekanına götürür. Bu esnada "The Phantom of the Opera"nın tema şarkısı etkileyici bir biçimde başlar ve tüyler ürperir. Phantom Christine'e yazdığı operaların sadece onun tarafından söylenmesini istediğini açıklar. Ona olan aşkını anlatır. Christine aynada gelinlik giymiş halini görünce şaşkınlıktan düşer, bayılır. Ayılınca Phantom'un kim olduğunu merak eder ve maskesini çıkartır. Phantom deliye döner. Christine maskeyi geri verir. Phantom Christine'i tiyatroya geri götürür.

Bu arada tiyatroda garip şeyler, talihsiz kazalar olmaktadır. Herkes bir hayaletin varlığından söz eder. Raoul hala hayaletin olduğuna inanmaz. Christine opera binasının çatısında ona hayaleti gördüğünü, hayaletle ilgili başından geçenleri anlatır. Christine Phantom'dan korkmaya başlamıştır.Raoul Christin'e onu sevdiğini ve onu her zaman koruyacağını söyler. Phantom'da çatıdadır. Tüm konuşulanları duymuştur ve kalbi kırılmıştır. 

Altı ay sonra bir maskeli balo esnasında Phantom ortaya çıkar. Christine'nin başrolü oynayacağı bir opera yazdığını ve hemen oynanmasını ister. Ve ortadan kaybolur. Raoul Madame Giry'den Phantom ile ilgili tüm bildiklerini anlatmasını ister. Madame Giry, Phantom'un yüzünde korkunç bir yara izi ile doğduğunu, dahi bir müzisyen ve sihirbas olduğunu, kötü muamele gördüğü bir çingene gösterisinden kaçtığını ve sonra da ortadan kaybolduğunu anlatır. Raoul Phantomun yazdığı opera sahnelenirken onu yakalatmak için plan yapar. 

Ama Christine Phantom'dan korkmaktadır. Yardım istemek için babasının mezarını ziyaret eder. Phantom da mezarlıktadır. Angle of Music gibi konuşarak Christine'i etkilemeye çalışır. Tam o sırada Raoul gelir ve Müzik Meleği tarafından hipnotize olmuş Christine'i uyarır. Birlikte mezarlıktan ayrılırlar. Phantom nefret doludur.

Phantom'un yazdığı opera oynanırken Phantom perdenin arkasında baş erkek oyuncuyu öldürerek onun yerine geçer. Bir süre sonra da Christine Phantom'un farkına varır.Phantom Christine'e sahnede aşkını anlatırken Christine Phantom'un maskesini seyircilerin önünde çıkartır. Phantom kızgınlıkla tiyatrodaki avizenin ipini keser ve avize seyircilerin üzerine düşer. Phantom Christine'i tekrar yeraltındaki gizli bölmesine kaçırır. Raoul'da onları takip eder. Phantom Raoul'u yakalar ve boynuna ilmik geçirir. Raoul'un hayatı Christine'in elindedir. Phantom ile evlenmeyi kabul ederse Raoul'u serbest bırakacaktır. Aksi takdirde Raoul'u öldürecektir. Christine Phantom'u tutkuyla öper. Etkilenen Phantom ikisini de serbest bırakır ve ortadan kaybolur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder