21 Temmuz 2014 Pazartesi

Tüm Zamanların En İyi 5 Oyuncağı

1. Sopa

Çok yönlü bir oyuncak olan sopa tam bir klasiktir. Muhtemelen büyük büyük babalarınız bunlardan biriyle oynamış ve çocuğunuz da sizden habersiz bir sopayla oynamayı zaten keşfetmiştir. Sopa; bir el maşası, kazı aleti ya da uzak yerlere ulaşma aleti olarak çok iyi iş görür. Ayrıca pek çok oyuncakla (bu listedekiler dahil) birleştirilerek çok farklı şeyler de yapabilir. Sokaktaki bir ağaçtan düşen daldan tutun da metal ya da plastiğe kadar pek çok malzemeden oluşabilir. Asla modası geçmez.

2. Kutu

Oldukça klasik olan başka bir oyuncaktır. Kutular da çok farklı boyut ve şekillerdedir. Kutudan yapabileceğiniz şeyler sınırsızdır ve tamamen yaratıcılığınıza kalmıştır. Elinizdeki kutuların boyutlarına ve sayısına göre mobilyadan mutfak setine, Star Wars kostümünden robota kadar sayısız şey üretebilirsiniz. Büyük bir kutudan ev ya da kale yapabilir, küçük bir kutudan define sandığı yaratabilirsiniz. Sopanız da var mı? Varsa, onu kürek olarak, kutunuzu da tekne olarak kullanın.

3. İp

Çocuklar ipe bayılır. İp bulamadıklarında atkı, örtü gibi farklı malzemelerden ip yaparlar. Aslında peşinde oldukları şey iptir. Ancak ipin, bebeklerin ve küçük çocukların oynaması için uygun olmadığını belirtmeliyim. Boğulma tehlikesi içerdiği için çocukların ipi boyunlarına sarmamaları gerektiğini bildikleri bir yaşta olmaları gerekir. Doğru kullanıldığın da ise iple harika oyunlar oynanabilir. İpin en belirgin kullanım şekli, eşyaları birbirine bağlamak ya da ucuna bir şeyler asmaktır. İpi konserve kutularına bağlayarak telefon oyunu oynayabilir ya da sopanızın ucuna ip bağlayarak balık tutabilirsizin. İp pek çok oyuncağı eğlenceli hale getiren bir ayrıntıdır. İpsiz bir yoyo ya da uçurtma düşünebilir misiniz? Bir de ipin yaptığı ağır işleri düşünün: iple tırmanmak, ip atlamak, bir şeyleri çekmek…

4. Karton Rulo

Karton rulolar, kağıt havlular ya da tuvalet kağıtlarından çıkar ve tamamen bedava bir oyuncaktır. Ancak ortaya çıkması için sabırla beklemeniz gerekir. Küçük ya da orta boylar en sık gördüklerimizden olsa da, poster koymak için kullanılan büyük boyları hatta halıcılardan bulabileceğiniz aşırı büyük ve endüstriyel boyları da bulunur. Tabii bu en büyük boylara oyuncak diyemeyiz.

Peki neler yapabilirsiniz? Bir tanesinden teleskop, birbirine yapıştırılmış iki taneden dürbün yapabilirsiniz. Eğer büyük boy bir karton rulonuz varsa, onunla çeşitli toplara vuruş yapabilirsiniz. Sopa da aynı işe görür.

5. Çamur

Çocukların çok sevdiği ancak anne babaların pek de hazzetmediği çamur, bu listenin en eski oyuncağı olabilir. Kaybolmaya niyeti olduğunu da düşünmüyorum. Ondan kurtulamadığımıza göre onunla birlikte yaşamayı öğrensek iyi olur.

Ayrıca uzmanlar, çamurla oynayan çocukların oynamayanlara oranla daha gelişmiş bağışıklık sistemleri olduğunu söylüyor. Her ne kadar daha çok çamaşır yıkamanız gerekse de çocukları biraz çamura bulaştırmaya değer.

Peki çamurla ne yapabilirsiniz? Kazabilirsiniz ya da çamurdan tepeler yapabilirsiniz. Üzerinde sopanızla sanat çalışmaları yapabilirsiniz. Çamur, oyuncak arabalar ve kamyonlar için de harika bir oyun alanı olabilir. Çamur kesinlikle bir açıkhava oyuncağıdır. Çamurla evde oynamadığınız sürece çok eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.


Egitimpedia'dan alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder