7 Şubat 2013 Perşembe

Dil Becerisi Gelişimi

Bu ara sürekli çocuk gelişimi üzerine yayınlar yapıyorum çünkü bizim Cimcime'ye ayak uydurmak için bu tip bilgileri takip etmek gerekiyor. O kadar büyük bir öğrenme kapasiteleri var ki çocukların, şaşırmadan duramıyor biz büyükler. Bu aralar dil gelişimine kafayı taktık. Çünkü zavallı yavrumuz, biz yetişkinlere!!! derdini anlatacağım diye, değme mim sanatçısına taş çıkaracak şekillere giriyor. Artık konuş be evladım diyince de "allaa alaaaa" diyor. Sanki ben istemiyorum konuşmayı der gibi. Artık kimden öğrendiyse...

Aşağıdaki makalemiz Anneysen.com'dan alındı. Okuyun, güzel bilgiler var. (Not : Resimdeki telefon fikri çok işe yarıyor. Cimcime telefonu görünce bildiği tüm kelimeleri kullanarak o gün neler yaptığını anlatıyor. Mesela "Mama, kaka, atta, eeee , bıjıbıjı, miyamiya" Türkçe meali şu oluyor ; Yemek yedim (ki muhtemelen yalan) , kaka yaptım, parka gittim, uyudum, yıkandım, kediyi mıncırdım.)


Küçük çocuklarda dil becerisinin gelişmesi zaman alıcı bir süreçtir. Bir çocuğun kelimeleri söyleyebilme aşamasına gelmesi dil, dudaklar, ses telleri gibi konuşurken gerekli tüm organlarını kusursuz şekilde hareket ettirebiliyor olması demektir. Çoğu çocuk için bu organların kontrolünü kazanmak oldukça uzun sürer. Çocuklarda dil becerilerinin gelişmesiyle ilgili bilgileri İstanbul Parenting Class’ın kurucusu Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu veriyor.

İletişim problemi çocukların gergin olmasına neden olabilir 

Yürümeye yeni başlayan küçük çocuklar genelde yetişkinlerin tahmin ettiğinden çok daha farklı şeyleri düşünür, sorgular, anlamaya çalışır ve ifade etmek isterler. Çoğu ebeveyn bu yaş döneminde çocuğunun algısının aslında ne kadar açık olduğunu ve ne kadar çok şeyi anladığını fark eder.

Çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz? 

Bu yaş döneminde ebeveynin, çocuğun ne anlattığını anlamaya çalışmak için çaba göstermesi çocuğun gerginliğini azaltmak açısından önemlidir. Bunu başarmak için hem oldukça duyarlı hem de fazlasıyla yaratıcı olmanız gerekmektedir. Çoğu ebeveyn 1-3 yaş arasında çocuğu için “bizimki el kol hareketleriyle istediği şeyleri o kadar güzel anlatıyor ki” türünden ifadeler kullanır. Aslında kendini anlatma konusunda bu derece yoğun bir motivasyon ve çaba bireysel olarak o çocuğun özelinde değil bu yaş grubundaki tüm çocuklarda görülen bir durumdur. Algısı artmış ama ifade edici dil becerisi henüz o kadar gelişmemiş olan tüm çocuklar bir yolunu bulup kendilerini anlatmaya çalışırlar. Bazı çocuklar için kendini anlatmaya çalışırken beden dili öne çıkar diğerleri için ise anlamsız sesleri konuşurmuşçasına arka arkaya sıralamak bir yöntem olabilir. 

Beden dilini anlamaya çalışın 

Çocuğunuzun beden dilini ve seslerini anlamaya çalışın. Eliyle raflardaki objeleri gösteren çocuğunuza “Bunu mu istiyorsun, yoksa bunu mu? Çerçeveyi mi? Bardağı mı?” gibi cevaplar vererek hem anlama çabanızı göstermeniz hem de dil girdisi sağlayarak nesnelerin isimlerini öğrenmesini teşvik etmeniz çok faydalı olacaktır. Bazen ise çocuğunuzun anlatmaya çalıştıklarına hiç anlam veremiyor olabilirsiniz. Hangi objeyi gösterdiği, çıkardığı seslerle hangi kelimeyi kastettiği hiç anlaşılmıyor olabilir. Böyle bir durumdaysa sadece yüzünüz ve beden dilinizle çocuğunuzun dediklerini anlıyormuşçasına onaylama ifadeleri yapmanız bile iletişiminize katkıda bulunur. Yani elinizden çekiştirerek heyecan içinde anlamsız sesler çıkaran çocuğunuza, ne dediğine emin olmasanız bile “Evet çok heyecanlısın. Anlıyorum. Sen şimdi odana gitmek istiyorsun galiba. Hadi gidelim.” şeklinde ifadeler kullanabilirsiniz. Bu yaş grubunda aslında çocuklar genelde ne istedikleri konusunda net değillerdir. İlgileri çabuk dağılır, istekleri çabuk değişir. Sizin bu oynak zeminde toparlayıcı ve odaklayıcı bir rol oynamanız çocuğunuzun işini kolaylaştırır. Çocuğunuz adına isteklerini siz anlamlandırmış ve yönlendirmiş olursunuz. 

Yazar :Pınar Şimşek (Anneysen.com'dan alınmıştır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder