1 Ekim 2013 Salı

Amman Dikkat !!! Havuç Çok Masum Olmayabilir...

Hiç bir katkı maddesi kullanmadan muhafaza işlemini gerçekleştirmek için ısıtarak vakum yaratmanın (yani benim hemen hemen tüm gıdalara uyguladığım saklama yönteminin), havuçlu gıdalarda kanserojen bir maddenin ciddi oranda üretilmesine neden olunduğunu bugün XLarge Aile'den öğrendim. Kanserojen olarak bilinen maddenin adı benzol. Üstelik benzol'ün çok ufak miktarının bile kansere neden olabildiği kanıtlanmış. 

Benzol gıdalara eklenmiyor ama iki şekilde gıdalarda rastlanabiliyor. Havuçlu gıdaların ısıtılmasında kendiliğinden oluşuyor. Isıtma işlemi kapalı ortamda yani gıda kavanoz veya şişedeyken yapılıyorsa oluşan benzol uçamıyor ve soğurken gıdaya yerleşiyor. Ki bu havuç püreleri, havuç reçeli ve havuç suyu için yaygın bir muhafaza işlemidir. Çünkü ısıtırken hem bakteriler öldürülüyor hem de bir vakuum yaratılıyor. Aynı tehlike bazı içeceklerde koruyucu madde olarak eklenen natriyumbenzoat için de geçerlidir. O da kendiliğinden benzol üretmeye başlıyor. 

Üretici firmalar, tehlikenin boyutunun farkında olmalarına rağmen önemsiz olarak geçiştirmeye çalışıyorlarmış. Hele natriyumbenzoat miktarı Almanya'da bile ancak içme suyu için belirlenmiş, tüm diğer içecekler için yasal bir sınırlanması henüz yokmuş. Yani, hepimize afiyet olsun...


Haberin orjinali için http://m.focus.de/gesundheit/ernaehrung/krebsgefahr-labor-findet-giftiges-benzol-in-saeften-und-babybrei_aid_1102022.html?fbc=fb-fanpage-gesundheit&utm_content=1379328215294100

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder