25 Ekim 2013 Cuma

İnci Gibi Dişler

Bu başlık aslında Zadie Smith'in benim de okuduğum ve beğendiğim bol ödüllü kitabının adı. Ama kitabın konumuzla hiç alakası yok. Buradaki konu gerçek dişler ve 2 yaş çocuklarında diş fırçalamayı alışkanlık haline dönüştürebilmek için yapılabilecekler. 

Öncelikle örnek olmak gerekiyor. Ben her sabah ve akşam Cimcime ile beraber dişlerimi fırçalıyorum. Ben macun kullandığım için ağzımda köpük oluyor ve Cimcime buna katıla katıla gülüyor. 

Sonra ilgi çekici ve farklı renklerde diş fırçaları almaya çalışıyorum. Önce kuru olarak fırçalayıp sonra suyla ıslatıp tekrar fırçalıyoruz. Henüz diş macunu kullanmadığımız için çalkalama işini pek önemsemiyoruz. Çünkü şu anda pek tüküremiyor. 

Bunların dışında yeni öğrendiğim bir hikayeyi de diş fırçalarken tekrarlıyoruz. Hikaye şöyle ;   

Bir zamanlar bir dış fırçası varmış. Bu dış fırçası Cimcime adlı diş ormanına gitmiş. Çünkü orada Bak ve Teri'yi arayacakmış. Onları bulmak için önce aşağı diş ormanına gitmiş. Orada Bak'ı arayacakmış. "Bak" diye seslenmiş. "Baaaak" diye tekrarlamış. "Baaaaak, neredesin?" diye onu aramış, ama bir türlü bulamamış. 

Sonra da yukarı diş ormanına gitmiş. Orada Teri'yi aramış. "Teri" diye seslenmiş. "Teeriiii" diye tekrarlamış. "Teeeriiiiiiiii, neredesin?" diye onu aramış, ama onu da bulamamış. 

Üzünütülü bir şekilde ormandan çıkmış. Bir kere daha şansını denemek istemiş. Ormanın dışından heyecanlı bir şekilde sağa sola koşarken bir daha yüksek sesle seslenmiş "Bak Teri, Bak Teri, Bak Teri, neredesiniz?" diye. Ama ne Bak ne de Teri'yi bulabilmiş. Üzgün, üzgün eve gitmiş.

Ancak hemen bunun ardından büyük bir yağmur başlamış. Ve yağmurla birlikte sel oluşmuş. Birinci sel dalgası Bak'ı ormandan çıkartmış. İkinci sel daldasıyla Teri de ormandan çıkmış. Ve ikisi akan suyla kanalizasyona dalmış. 

Hikaye diş fırçalamanın dört bölümüne göre anlatılıyor. 1. Aşağıdaki dişler 2. Yukarıdaki dişler 3. Dışarıdan ön dişler 4. Ağızı çalkalayıp tükürmek. Biz 4. aşamada şimdilik sadece kikir kikir gülüyoruz (köpük olayı)


Herkese sağlıklı dişler dilerim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder