24 Ekim 2013 Perşembe

Cimcime'li Gezi Planları

Cimcime ile ana kız beraber pek çok şey yapmak istiyorum elbette ama özellikle gitmek istediğim, çocuğum büyüsün de onunla buralara gideyim dediğim yerler var. İşte bunlardan bazıları ;




Optik yanılsama, mekanik, enerji, matematik, DNA, uzay, uçak, titreşim, dalga, ses ve fizik ile ilgili birçok teoriyi uygulama yoluyla öğreten, 120 adet eğitici birimden oluşan bilim merkezi, çocuklara ve gençlere merak ve hayal ettikleri ile ilgili çözümler sunuyor.




İTÜ Taşkışla kampüsünde yer alan merkezi ziyaret eden çocuklar, bilimsel kavramları uygulamalı olarak görme ve öğrenme olanağına sahip oluyorlar. Merkezde görevli eğitmenler, çocuklara hem eğitim birimlerinin nasıl çalıştığı konusunda yardımcı oluyor hem de onların sorularına yanıt veriyorlar. 

Merkez, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında açık. Çocuklarda yaş sınırı 4 yaştan başlıyor

İTÜ Bilim Merkezi 
Adres: İTÜ Taşkışla Kampüsü Taksim 
Telefon 
212 251 60 13
212 293 13 00 / 2820 / 2845


Santral İstanbul, hem müze, hem sergi, hem de etkinlik alanı. Çocuğunuzla birlikte haftanın herhangi bir günü ziyaret edebileceğiniz gibi eğitim, atölye ve etkinlik programlarına da katılabilirsiniz. Enerji Müzesi için rehberli tur var ve detaylar için siteden bilgi alınabilir. Rehberli tur ücretli ve rezervasyon yaptırılmalı. 


Ayrıca kampüs içinde Papaz restoranı, Friends, Şütte ve Starbucks’ın yer alıyor. 

Girişin ücretsiz olduğu Santral İstanbul'daki sergiler ve enerji müzesi, haftaiçi her gün saat 10.00-18.00 arası, hafta sonları ise saat 10.00-20.00 arası ziyarete açıktır.

Santral İstanbul 
Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, Kazım Karabekir Cad. No:1 Eyüp 
Tel: 0212 311 50 00 

İstanbul Modern (http://www.istanbulmodern.org/)

Hafta sonunda çocuğunuzla kültür-sanat etkinliği yapmak istiyorsanız İstanbul modern müzesinde istemediğiniz kadar çok çocuk atölyesi var. Genelde büyük yaşlara (6-8) hitab eden atölyeler ama 3 yaş için aile katılımlı atölyeler de var. 


Çocukların katılabileceği çalışmalar, cumartesi ve pazar günleri 10.00’da ve 15.00’da başlıyor yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor. Etkinlikler 20 kişilik kontenjanla sınırlı olduğundan, katılım için önceden randevu almanız öneriliyor. Müzeyi eğitmenler eşliğinde birlikte gezebilir, eserler hakkında çözümlemeler yapabilir ve sanat çalışmasında yer alabilirsiniz. 

İstanbul Modern 
Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4 Karaköy
Tel: 0212 334 73 00 


Türkiye’nin ilk dev akvaryumu Turkuazoo, Forum Alışveriş Merkezi’nin içinde yer alıyor. Toplam 23 akvaryumun bulunduğu Turkuazoo, üç katta toplam 8000 metrekare alana yayılmış durumda. Sergi alanında ise dönüşümlü olarak sualtıyla ilgili farklı sergilerin yer aldığı Turkuazoo’da, çocuklar için eğitim programları da düzenleniyor. 


Sualtı eğitimlerinden, çevre korumaya kadar pek çok alanda bilgi veren programların sonunda çocuklara birer sertifika veriliyor. 

Akvaryum, hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında açık. Bilet fiyatları ve diğer dataylar için siteye bakabilirsiniz. 

Not : Köpekbalıklarıyla dalış programlarına da başlamışlar ama tabiki büyükler için. 


Turkuazoo 

Adres: Forum İstanbul Alışveriş Merkezi Kocatepe Mah. Paşa Cad. Bayrampaşa 

Tel: 0212 640 27 40 


Haliç kıyısındaki Rahmi M. Koç Müzesi’nde çocuklar, antika otomobile binme, gerçek bir uçağın kokpitinde oturarak kontrol panelini deneme veya bilimsel deney yapma mutluluğunu yaşayabiliyorlar. Ayrıca, hafta sonları çocuğunuzla birlikte Haliç kıyısında ücretsiz bir tren yolculuğu gibi özel aktivitelere katılabiliyor ya da deneyleri izleyebiliyorsunuz. 


3-14 yaş arası çocuklarla haftasonu eğitim atölyeleri yapılmakta (her hafta farklı bir atölye çalışması gerçekleşmektedir. Bu atölyeler boyama, enerji, astronomi, heykel, kukla, film, denizcilik, dans ve dramadır. Belirli haftalarda, konusunda uzman sanatçılar, bu atölyelere misafir olmaktadır. Müzede ayrıca online Eğitim Programları vardır. Atölyeler ve Online Eğitim ücretlidir. 

Rahmi Koç Müzesi 
Adres: Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 
Tel: 0212 369 66 00 


İlk ve orta öğretimden üniversite düzeyine kadar tüm öğrencilere ve çevre halkına, bitkiler hakkında bilgi vermek, onları yetişme alanlarında tanıtmak amacıyla kurulmuş olan Atatürk Arboretumu, dünyanın dört bir tarafındaki bitkileri içeriyor. 


Başka iklimlere seyahat etmeden tüm bitki türlerini bir arada görebileceğiniz, çocuğunuzla birlikte arboretum ve bitkiler hakkında bilgi alabileceğiniz Atatürk Arboretumu hafta içinde ve hafta sonunda ziyarete açıktır. Hafta içi kişibaşı sivil 4 TL , öğrenci 2, hafta sonu sivil 10 TL, öğrenci 5 TL dir. Serbest giriş kartı da ücret karşılığında yıllık verilir ve aileye geçerlidir. Her yıl yenilenmesi gerekir. Giriş Kartı başvurusu için başvuru formunu doldurursanız , başvurunuz değerlendirilecektir.

(hafta sonu üye kartı olmayanları almıyorlar diye bir bilgi aldım, sormadan gitmemekte fayda var. Bu arada üye kartı yıllık 300 tl civarındaymış) 

Atatürk Arboretumu 
Adres: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Bahçeköy 
Tel: 0212 226 19 29 

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi (http://www.atamanmuseum.com

Arboretum için Sarıyer'e kadar gitmişken Otomobil Müzesine de uğranabilir. Özellikle erkek çocuklar ve babaları için ideal Giriş 5 TL , Cumartesi açık


Adres:Klasik Otomobil Müzesi
Nuripasa Caddesi No:81
Ferahevler, Tarabya
80880, Istanbul Tel:(212) 299 4539 - pbxFax:(212) 299 4548

Şişli Belediyesi Bilim Merkezi (http://www.bilimmerkezi.org.tr/)

İstanbul’un tek interaktif bilim müzesi olan Bilim Merkezi’nde çocuklar; fizik, biyoloji, matematik, beyin, elektrik, uzay, optik ve yanılsamalarla ilgili 100 adet deney birimi ile bu konular hakkında genel bilgi sahibi olabiliyorlar. 


Ayrıca dev mikroskoplar, zeka oyunları, dünyada sadece dört adet bulunan uzun balina iskeleti, Akdeniz foku, yeşil deniz kaplumbağası, 20 milyon yıllık ağaç, göktaşı, gökevi ve karadelik de çocukların ilgisini çekebilecek cinsten. Sihirli deney odası, Einstein ve Beyin Takımı Atölyesi , Newton ile İlginç Deneyler Atölyesi, Nanoteknoloji Atölyesi, Dinozor & Fosil Atölyesi gibi atölyeler var. 

Merkez haftanın yedi günü 09.00-18.00 saatleri arası ziyarete açık. 

Şişli Belediyesi Bilim Merkezi 
Hakkı Yeten Cad. Polat Tower Yanı 18/A Fulya-Şişli İSTANBUL
Tel: 0212 266 00 46 

Torium Alışveriş Merkezi (http://www.torium.com.tr/bi-eglence.html)

Torium AVM içerisinde yer alan Türkiye'nin ilk Kar Eğence Merkezi 4500 metrekarelik Snowpark, 4 mevsim kış sporları ve eğlence için çouklarla gidilebilecek bir yer. 

İçerisinde kızaklı tüp kaydırak, 55 metre uzunluğunda 3 sıçrama rampalı snowboard parkuru, çift ahşap kızak rampası, halatlı dağ tırmanışı, kayak eğitim parkuru ve kar oyun alanı bulunan snowpark’’ın kayak ve snowboard eğitimleri vermeye uygun pistleri de bulunuyor. 


Giriş ücretinin 20 TL olduğu Snowpark, öğrencilere ise sadece 15 TL. Üstelik bu fiyata kar kıyafeti, kar botu ve eldiven dahil. Ayrıca aileler için de özel fiyat seçenekleri bulunuyor. 

Torium AVM 
Adres: Saadet Dere Mah. E5 Üzeri 
Haramidere/ Esenyurt / İstanbul 
Tel: (0212) 699 90 50 


Efe Boz ismini belki televizyon veya haberlerden duymuşsunuzdur. Maalesef çok acı bir şekilde anaokulunun banyosunda üzerine lavabo düşüp hayatını kaybeden 5 yaşındaki minik yavru. Ailesine Allah sabır versin diyorum. Maltepe Belediyesi bu güzel yavrunun ismini yaşatmak için yeni açılan Türkan Saylan Kültür Merkezinin içine Efe Boz adına bir çocuk oyun yeri yapmış.


Türkan Saylan Kültür Merkezinde aynı zamanda hafta sonları ücretsiz çocuk oyunları oluyor tiyatroya getirip sonra oyun yerine gidebilirsiniz. Oyun alanı da ücretsiz ve LCD ekrandan içeride oynayan çocuklarını seyredebiliyorsun. Normalde alışveriş merkezlerindeki bu tip oyun alanlarında saatlik ücret ödeniyor. Burası belediyenin yeri olduğundan ücretsiz fakat diğer çocukları da düşünerek oyun süresini yarım saatle sınırlamamızı belirtiyorlarmış. İçeride bol bol şişme oyuncak var.


Not: Türkan Saylan Kültür merkezinde her pazar saat 12'de ücretsiz çocuk oyunu sahneleniyor, programa websitesinden bakabilirsiniz. http://www.tskm.org.tr/default.asp

Acarlar Longoz Ormanı (http://www.longozacarlar.com/)


Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca içeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz(subasar) ormanı. 


Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar.Özellikle Göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır.Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır.Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır.



Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restorant, sandal, deniz bisikleti,piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Acarlar Longozunun Bazı Özellikleri 
Tekne ve Su Bisikleti turları vardır.
Gezi turu 4 Km Longoz ise 16 Km. dir.
Acarlar Longozu Dünya'da 2. dir.
2300 civarında bitki türü bulunmaktadır.
Su menekşesi, Su Lalesi ve çeşitli renkte Nilüferler bulunmaktadır.

Nezahat Gökyiğit Bahçesi (http://www.ngbb.org.tr/tr/)

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kozyatağı yakınında TEM otoyolunun hemen yanında. İçinde bir çok değişik bitki türünün de bulunduğu bir piknik alanı. İçerde su dahil hiçbir şey satılmıyor bu yüzden herşeyi yanınızda getirmeniz gerekiyor. Klasik anlamda mangallı, yere örtü sermeli pikniğe izin verilmiyor fakat yanınızda yiyecek getirip çardaklarda yemek serbest. Otoparkı ve girişi ücretsiz. Çok da kalabalık olmuyor. Bir kütüphanesi var ve sanırım buraya sık sık öğrenciler gelip yararlanabiliyor. Hem çocuklar hem yetişkinler için botanikle ilgili seminerler düzenleniyor özellikle çocuklar için bitkileri ağaçları tanıttıkları aktivitiler yapıyorlarmış. Parkın bir kısmında süs havuzları ve ördekler var. Ayrıca çocuklar için güzel bir oyun alanı yapılmış, minik masa ve taburelerde çocuklara oyunlar eşliğinde bitkilerin tanıtıldığı aktivitiler de yapılıyormuş. Mini ağaçlardan oluşan bir de labirent var.




Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi (http://www.ucurtmadunyasi.com/index.asp)
Müze, uçurtmaları, uçurtma kültürünü veya merak ettiği modelleri görmek, onlar üzerinde araştırma yapmak isteyenlerin bu meraklarını veya taleplerini karşılamaktadır. Uçurtmanın tarihi ile ilgili fotoğraf ve fotoğraf destekli tanıtım broşürleri oluşturulmuştur. Tüm mesai günleri Uçurtma Atölyesi'nde uçurtma eğitimi verilmektedir. Atölye çalışmasına katılanlara ülkemizdeki uçurtma kültüründen örnekler uygulamalı olarak yaptırılmaktadır. Atölye çalışmasına katılanlardan sadece malzeme bedeli alınmaktadır (Çıta, kâğıt, ip, kuyruk, vb) 
Ayrıca, uçurtma derneği www.ucurtmadunyasi.com adlı sitesinde sanal müze oluşturma çalışmaları yapmaktadır.
Müze Pazar hariç her gün 09 00 – 17 00 arası açıktır. Giriş ücretsizdir. Adres : Aziz Mahmud Hüdai Mah. Uncular Cad. Bakıcı Sok. No:12 Üsküdar 
Tel : + 90 216 553 23 37
Tel : + 90 216 391 86 81 
Gsm : + 90 532 616 14 66
E-Posta : mehmetnaciakoz@ucurtmadunyasi.com


Bunların dışında Pera Müzesi (http://www.peramuzesi.org.tr/) ve Sakıp Sabancı Müzesi (http://muze.sabanciuniv.edu/tr/sayfa/cocuk-ve-genclere-yonelik-guncel-programlar) de çocuklar için eğitim programları düzenliyor ama genellikle 6-7 yaş civarından başlıyor sınır. Fakat kolleksiyonları ve sergileri için gidilebilir. Ben bundan seneler önce Pera Müzesindeki Miro sergisine gittiğimde annesiyle gelmiş 5-6 yaşlarında bir çocuk da sergiyi geziyordu. Miro'nun sürrealist çizgilerini uzun uzun inceleyip, annesine sürekli şimdi bu ne resmi diye sorduktan sonra "Ya bu resimleri ben daha güzel yaparım" yorumu beni koparmıştı. Çünkü bana da Miro'nun o çocuksu ve basit resimlerini bir çocuk daha güzel yapabilir gibi gelmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder