26 Haziran 2013 Çarşamba

LE PETIT PRINCE

Küçük Prensi, ilkokul yıllarımda okullar yaz tatiline girdikten sonra annemin zoruyla yazın sıcağında eve kapanıp okumuştum. Kitap sever bir çocuk olmama rağmen sanırım zorla okuduğum için çok fazla hatırlamıyorum. Sadece hayal meyal hatırladığım şeyler var kitaptan. 

Küçük Prens'in bir gün bu şekilde yeniden karşıma çıkacağı aklıma gelmezdi. Hayallerinin peşinde olan aşağıdaki bu Küçük Prens'in adı Luka. 12 yaşında ve çizdiği resimlerin içinde olmayı, fotoğraf sanatçısı ve aynı zamanda klinik psikolog olan Matej Peljhan sayesinde başarmış. 


Luka, Masküler Distrofi (kas zafiyeti) hastası. Günlük hayatta özgürce yaptığımız bir çok faaliyet Luka için bir hayal. Sadece parmaklarını hareket ettirebilse de, elektrikli tekerlekli sandalyesinin kolunu kullanabiliyor. Ayrıca eline kalem alıp kendisini resimleriyle ifade edebiliyor.  Buna rağmen , kendisine acınmasını ya da empati kurulmasını istemiyor. Pozitif kalmak ve hala yapabildiği şeylere odaklanmak istiyor. Peljhan, Luka'nın yaptığı resimlerdeki hayal gücünden yola çıkmış. Bir sohbetleri sırasında Luka ondan 'türlü türlü yaramazlıklar yaparken' fotoğraflamasını istemiş. Çizimlerindeki dünyanın içine girebilmeyi bu sayede başarmış. Ve Matej Peljhan da Küçük Prens ( Le Petit Prince) adını verdiği bu projeyle örnek bir işe imza atmış. 








Sanatçının hayatı da Luka kadar ilginç. Matej Peljhan 1967 Slovenya’da doğmuş. 10 yaşındayken arkadaşlarıyla 2. dünya savaşından kalma patlayıcı ıvır zıvırla oynarken bunların patlaması sonucu sağ elini ve gözünü kaybetmiş. Yıllarca acı verici tedavilere katlanmak zorunda kalmış. Çocuklara yardım etmek için her şeyi yapan bir klinik psikolog olmanın yanı sıra fotoğrafçı, sporcu, eş ve baba olmuş. (Dünyanın en zorlu triatlonlarından olan Ironman'i iki defa tamamlamış.) Şu an eşiyle ve üç çocuğuyla birlikte Ljubljana'da yaşamaya devam ediyormuş.

Ben adını "küçük prens" çalışmasını görene kadar hiç duymamıştım. Fotoğraflar dijital fotoğraf hileleriyle değil, çeşitli destekler ve kirişler kullanılarak çekmiş. Peljan, "Bir insanın perspektifini değiştirebilmesi gerekir. Luka bunun nasıl yapılacağını biliyor ve bizim de yapabileceğimizi kanıtlamamazı istiyor." diyor. Sanatçının, Küçük Prens ve diğer çalışmalarının sergilendiği sitesi www.mate.1x.com . Ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 

Hayallerinin peşinden koşmamak için türlü bahaneler üreten herkesin Küçük Prens Luka’dan ders alacağını umarım. 

Ve Luka, dilerim tüm hayallerin gerçek olur...

Ve belki ben de bu yaşımda Küçük Prensi tekrar okurum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder