13 Haziran 2013 Perşembe

Uyurkızar

Cimcime'nin uyku düzeni Allaha çok şükür uzun zaman önce oturdu. Gece 21:30 da yatar. 2:00 civarı uyanıp sütünü içer sonra bazen sabaha kadar uyur bazen de arada uyanıp su ister. Bundan iki ay önce sadece uyurken kullandığımız emziğe baybay dedik. 3 gece az uyku ile idare ettik ama sonunda zafer bizim oldu. Derken Cimcime süte ve suya verdi kendini efkardan. Eskisinden daha sık, nerdeyse saat başı su ve süt ister oldu. Biberonun da emziği olduğu için kendince bir yol buldu tabi cadı. 

Gece sıvı alımının artmasında şöyle sorunlar var ;

Öncelikle böbrekler çok çalışıyor. Gece uykuda tüm organların iyice dinlenmesi gerek. Dolayısıyla daha fazla çiş yapılıyor. Çok fazla çiş bezden taşabiliyor ve farkedilmezse (bebek de anne de uyanmazsa) bütün gece ıslak kıyafetlerle uyumaya devam ediliyor ki bu da üşütmelere hastalanmalara sebep olabiliyor. Uykulu uykulu her gece üst baş yatak yorgan değişimi de anne için çok yorucu bir eylem. 

Bunun dışında fazla sıvı alımı gece uyurken reflüyü tetikliyor ve bebeğin rahatsız olmasına neden oluyor. Hele bir de yatmadan hemen önce muhallebi gibi bir şey yediyse kusmaya kadar gidebiliyor. 

Son olarak süt tatlı olduğu için dişleri çürütebiliyor. Bu nedenle doktorumuz 2 yaşından sonra gece sütünü kesmemizi önerdi. 

Biz de bu öneriyi dinleyip gece sütündeki mama oranını yavaş yavaş azaltıp iyice suya döndürmeye,  iyi doyan çocuk gece sütü istemez diyerek yatmadan bir saat önce muhallebi yedirmeye başladık. 1 saat reflü açısından önemli. Yatmadan önce sıvı alımını azaltmak adına ki bu tuvalet eğitiminde de var, yemekten sonra su verip bir daha yatana kadar 2 saat su vermiyoruz. Fakat hala ıslanma olayına çözüm bulamadım. Biberonu alınca geri vermiyor, almaya çalışınca uykusunda huysuzlanıp ağlıyor veya biberonun üzerine yatıyor. Sonra hareket ettikçe suyu ya yatağa ya direk kendi üzerine döküyor. Yani çişten başka ıslanma problemimiz de var. 

Bir de arada sırada acayip bir sinirle gece yarısı bağırıyor, ayaklarını yatağa vutuyor, kafasını sağa sola çeviriyor. Su veya süt verdikçe biberonu itiyor, diretirsen tokatlar savuruyor. Önceleri uyandı sanıyordum ama sonra aslında hala uyuyor olduğunu farkedip bayağı bir korktum. Doktora sordum hemen uyurgezer falan gibi bir şey mi diye yok çok sık kabus görür bu yaşta çocuklar dedi. Zaten bizimki uyurgezer değil uyurkızar.  

Bakalım gece sütünü tamamen bırakınca halimiz ne olacak ? 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder