21 Mayıs 2013 Salı

Çocuğun 2 Yaşına Kadar Söylemesi Gereken Kelimeler

Çocukların iki yaşına kadar 300′den fazla kelime öğrenebiliyor olduğunu duyunca şaşırmadım değil. Sonuçta demek ki erkeler 2 yaşına kadar öğrendiği kadar kelimeyle bir ömür sürebiliyor. Netekim babamızın hayatının hiçbir döneminde 300 kelime kullandığını sanmıyorum :)

Öte yanda çocuk 2 yaşına kadar en önemli 25 kelimeyi söylemeyi öğrenemezse konuşmakta zorlanabilirmiş. Kanada’nın Vancouver şehrinde her yıl düzenlenen “Amerikan Bilim Geliştirme Federasyonu” toplantısına katılan bilim insanlarının belirlediği 25 kelimeyi şöyle ;.

1-Anne (anni)
2-Baba (babay)
3-Bebek (beybi)
4-Süt (düüt)
5-Su (nu)
6-Merhaba (meyaba - ama sadece erkeklere diyor şirin bir gülümseme eşliğinde)
7-Top (dop)
8-Evet (ivet)
9-Hayır (ayıy)
10-Köpek (havhav)
11-Kedi (miya miya)
12-Burun (muru)
13-Göz (goss)
14-Muz (mu)
15-Bisküvi (büttüdü ki ben bisküvi olduğunu anlayana kadar yıl geçti)
16-Araba (ayaba)
17-Sıcak (üfff tıtaa)
18-Teşekkür ederim (bunu öğretmedik hiç, kaba bir aileyiz)
19-Tuvalet (çisss kaka)
20-Ayakkabı (bappa)
21-Şapka (çapça)
22-Kitap (pitat)
23-Hepsi bitti (bittiii)
24-Daha (bi daha)
25-Güle güle (bay bay)

Cimcime bu kelimeleri parantez içinde yazdığım şekilde söylüyor. Aslında kelimeyi olduğu gibi öğretmek gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu burda görüyorum. Mesela kedi yerine miya miya diye öğreten biziz, kedi desek, ki daha kolaymış, kedi demeyi öğrenecekti. Neyse düzelir herhalde. Ömrü billah ayakkabıya bappa diyecek değil herhalde. 

Bunun dışında biy, itii, üp, dö, hede höde diye sayı sayıp , orta afrika ülkelerinden birine ait olduğunu düşündüğüm bir dilde şarkı söylüyor kızım. Pepe'nin "5 duyu organımız var" şarkısını hep aynı şekilde fakat tamamen anlaşılmaz bir dilde söyleyip duruyor. Beste tutuyor, güfte uydurma. Türkçeyi de öğrenir diye umuyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder