24 Mayıs 2013 Cuma

Kim West metodu nedir?


İnsan bir bebeğinin uyumayı bile öğrenmesi gerektiğini duyunca şaşırıyor ama maalesef durum bu. Öte yandan bebek için de ne zor anneden ayrı uyumaya çalışmak. Düşünsenize biz kendi yatağımızda yatmadığımız zaman nasıl uykusuz kalırız. Bebiş de anne karnında rahat sıcak uyurken, bebek yatağına geçince biraz bocalıyor tabii.

Biz Cimcime’yi doğduğundan beri ayrı yatakta, her akşam aynı rutinle ve aynı saatte yatırmayı tercih ettik.  İlk aylar tekerlekli bir sepette odamızda yattı, 5. aydan sonra da kendi bebek yatağına geçti ama yine odamızda yatmaya devam etti çünkü çok sık uyanıyor anne eli değmesini istiyordu. 1 yaşına geldiğinde kendi odasına geçirdik. 

Kendi odasında uyuma zorluğu çekeceğini tahmin ettiğimden, önceden Tracy Hogg’un Bebek Bakımı Sorunlarına Mucize Çözümler ve Richard Ferber’in Çocuklarda Uyku Sorunları ve Çözümleri kitaplarını aldım. Bildiğin kalın kitaplar ama üşenmedim okudum. Bir kaç kez denedim ama işe yarar bir sonuç alamadım, okuduğumla kaldım. Sonra internette bu aşağıdaki metodu buldum. Daha insancıl (ve ağlamasız) geldiği için daha uzun süre uyguladım ve ilerleme kaydettiğimizi görünce devam ettim. O zamanlar bu metodun bir adı olduğunu bilmiyordum ama meğer adı Kim West metoduymuş.


Kim West yöntemi 6 ayın üzerindeki çocuklar için önerilen bir yöntem. Yöntemin temelinde  uyku için kötü alışkanlıkları kesmek ele alınıyor. Bu yöntem ile emzirmeden uykuya dalmamak gibi alışkanlıklarından vazgeçirerek, bebeğin kendi kendine uykuya dalması hedefleniyor.

Bu yöntemin işleyişi şöyle :
  • Uygulamaya gündüz uykularının iyi olduğu bir günün akşamında ve uyku saatinde başlayın. Odasında ışık açıkken besleyin ve ona rahatlatıcı bir uyku ritueli uygulayın.
  • Işıkları kapatın ve bebeğinizi uykulu ama henüz uyanıkken yatağına yatırın. Bu yöntemde bebeğin yatağının yanında oturarak, kontrollü bir şekilde uzaklaşma esas alınır.

Bebek yatağı yanında oturma yönergeleri şu şekildedir: 

  • Ayakta duracak yaşta ise, çocuğunuzu zorla yatırmaya çalışmayın. Şilteye patpatlayarak onu yatmaya ikna etmeye çalışın. 
  • Uykuya dalana kadar, elinizi yatağın parmaklıkları arasından sokarak çocuğunuzu aralıklı olarak sevebilirsiniz ancak bunu sürekli yapmayın. Uykuya dalmaya başladığını gördüğünüz an elinizi çekin. 
  • Dokunuş sizin kontrolünüzde olmalıdır. yani çocuğunuzun parmağınızı ya da elinizi tutarak uykuya dalmasına izin vermeyin, çünkü uyuduğu zaman elinizi çekmeye çalıştığınızda uyanabilir ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz.
  • Çocuğunuz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun. Ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun. Not: Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, siz ona uyku eğitimi vereceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. Bu durumda bir dahaki sefere biraz daha bekleyin.
  • Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun.
  • İlk 3 gece boyunca bebek her uyandığında önceden belirlediğiniz sandalye konumunuzu (sandalye konumları aşağıda verilmiştir) alın ve yönergeleri adım adım uygulayın. Yatağa gidin, ona bir öpücük verin, onu yatmaya ikna edin ve sandalyede oturun. Bu süreci her uyandığında tekrarlayın.
  • İlk 3 gece boyunca yatağın yanına koyacağınız bir sandalyeye oturup çocuğunuzu rahatlatın ve ona güven verin.
  • Her 3 günde bir sandalyenizi bebeğinizin beşiğinden biraz daha uzağa götürün
  • Bu metodu uygulayarak sandalyenizi yatağın yanından, kapıya yakın bir yere çektiğiniz zaman çocuğunuz gece ortasında uyandığında, kalkıp yatağın yanına gidin, ona güven verin, öpün, ayağa kalkmışsa tekrar yatmaya ikna edin ve sonra kapının yanında duran sandalyenize geri dönün. Çok ağlıyorsa (bu ağlamanın derecesini en iyi siz bilirsiniz) kucağınıza alın ancak sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin.

Önerilen sandalye konumları :

konum 1: yatağın yanında
konum 2: yatak ile kapı arasında bir yerde
konum 3: odanın içinde, kapının yanında
konum 4: koridorda, çocuğunuzun sizi göremeyeceği ama sesinizi duyabileceği bir yerde

Bir kaç hafta sonra bebeğinize iyi geceler dedikten sonra yanından çıkacak ve kendi başına mutlu bir şekilde uykuya daldığını göreceksiniz.

Kaynak: SleepLady, İyi uykular, tatlı rüyalar el kitabı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder