9 Kasım 2013 Cumartesi

Dereotlu Cimcime

Cumartesi günü Cimcime sabahın altısında ağlayarak uyandı ve fakat 5 dakika sonra tekrar uykuya daldı. O uyudu ama uykusu açılan anne kişisi yatakta dönüp durmaktan sıkılınca kalkıp poğaça yapmaya karar verdi. Adını "Dereotlu Cimcime" koydum, çünkü uyandığında Cimcime taze poğaça gibi oluyor. 



Malzemeler :

1 su bardağı çatalla ezilmiş beyaz peynir (isteğe göre arttırılıp azaltılabilir)
1/2 demet dereotu (daha fazla kullanabilirsiniz)
1 yumurta (akı hamura sarısı üzerine)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gram margarin (tereyağı çok daha lezzetli oluyor)
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kadar sirke
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı dolu dolu yoğurt
3 buçuk su bardağından biraz fazlaca un

Yapılışı :

  • 3 su bardağı una bir paket kabartma tozu eklenerek yoğurma kabına koyulur ortası açılır yumurta akı sıvı yağ yoğurt margarin sirke tuz eklenir ortadan başlanarak hamur yoğurulmaya başlanır hamur toparlanınca ezilmiş beyaz peynir, ince kıyılmış dereotu eklenir ve hamur yoğurulmaya devam edilir. Kalan un yavaş yavaş eklenerek ele yapışmayan yumuşak kolay toparlanan bir hamur elde edilir
  • Cevizden daha büyük toplar yapılır
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp yağlı kağıt serili tepsiye dizilir
  • İsteğe bağlı olarak çörek otu veya susam serpilir
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir (turbo fırınlarda 15-20 dak.)






Not : Mayalı hamurla yapılan poğaçalar puf puf kabarırlar ve tazeliklerini daha uzun süre korurlar. Maalesef kabartma tozuyla yapılan poğaçalar daha çabuk bayatlıyor. Evde yoktu ben maya eklemedim. Ama tüm eve kokusunu yayıp kahvaltıya da sıcak sıcak çıkartınca bayatlayacak vakit bulamadan bitti poğaçalar. Sirke ve karbonat hamura gevreklik verir.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder