8 Kasım 2013 Cuma

Patatesin Tarihçesi

Osmanlı Mutfağı Ustası Vedat Başaran'ın Eylül'de gerçekleşen "PepsiCo Türkiye İle Patates Hasadı" etkinlikleri dahilinde verdiği seminerden Patatesin Tarihçesi ile ilgili notlar.

Patatesin Tarihçesi

3700-3000 I.O. Peru – İnkalılar 3000 tür patates evcilleştirdi.

1535 Peru – İspanyollar ilk defa patatesi gördü.

1550 İspanya – Patatesin Avrupa’ya gelişi

1586 İngiltere – Queen Elizabeth’in aşçısı patatesin yapraklarını pişirdi, kendisini çöpe attı.

1590 İtalya – Papa botanikçisine ilk defa patatesi verdi.

1651 Almanya – Devlet, halkını patates yetiştirmeye zorladı.

1660 – 1688 İrlanda – Patates ekimi hızla 500 000’den 1.5 milyona çıktı.

1662 İngiltere – Kraliyet patates ekimine sponsor oldu.

1700 Rusya – Deli Petro patatesi halkına tanıttı.

1719 Kuzey Amerika – İskoç ve İrlanda göçmenleri patatesi ilk defa Kuzey Amerika’ya götürdüler.

1748 Fransa – Parlamento patatesin cüceliğe sebep vermesinden dolayı ekimini yasakladı.

1760 Polonya – Patates 7 Yıl Savaşları sırasında Polonya’ya ulaştı.

1760-1840 İrlanda – Nufus 600% arttı. 1.5 milyondan 9 milyona arttı patates sayesinde.

1763 Fransa – Parmentier patates ekimini Fransizlara tesvik etti.

1764 İsveç – Ülkesinde patates ekimini teşvik etti.

1770 Avustralya – Kaptan Cook patatesi Avustralya’ya tanıttı..

1780 Fransa – XVI.Louis Paris yakınlarında patates tarımı yaptırdı.

1793 Fransa – Patates hakkındaki ilk yemek kitabı basıldı. ‘La Cuisine Republicaine’

1830 Belçika – Patates hastalığı

1835 Fransa – Careme İngiliz usulü patates yemekleri yaptı.

1837 Fransa – Kazayla patates suflesi üretildi.

1845 İrlanda – Patates hastalığı bütün ekini yok etti. 1 milyon İrlandalı öldü, 1 milyonu da ülkeyi terketti.

1850 Amerika – Efsane patates cipsi Saratoga da icat edildi.

1873 Amerika – Idaho patatesleri yetistirildi.

1920 Amerika – 1. Dünya Savaşı’ndan dönen askerler patates kızartmasını ülkelerine getirdi.

1950 PepsiCo patates cipsini dünyaya tanıttı.

Not : PepsiCo Türkiye bu etkinlikleri “Tarımsal sürdürülebilirlik” için gerçekleştiriyor. Türkiye’de üretilen cipslik patatesin %75′ini ve endüstriyel patatesin %19′unu Pepsi satın alıyor. Hatta öyle bir şey ki, patates tarlalarındaki tarla sahiplerini bilgilendiriyor, 15 günde bir kontrolleri yapıyor, tohum, gübre konusunda destekliyor ve iyi mahsul elde etmek için çiftçi ile birlikte canla başla çalışıyor. Pepsi'nin cipslerini yerim ve severim ama ben yine de CocaCola'dan vazgeçemem. Benimki de bir nevi "sürdürülebilirlik" işte. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder