7 Kasım 2013 Perşembe

Yeme de Yanında Yat Güveç ...

Kuşbaşı eti (mümkünse bonfileden) yağlı kağıt serilmiş güvecin tabanına yayarak yerleştirin. Üzerine soğanı ve alacalı soyulmuş patlıcanı ve kabuğu soyulmuş domatesleri koyun. Sebzelerin etlerle aynı boyda ve küp küp doğranmış olması hem şekil hem de pişme açısından daha iyi olur. Sebze miktarını hem et miktarına hem de güveç kabınızın büyüklüğüne göre ayarlamak gerekir. Benim güveç kabım 22 cm tencere büyüklüğünde. 500-600 gr. et , 2 patlıcan , 2 soğan , 2-3 domates koyabiliyorum. 

1çay bardağı suda 1-2 kaşık biber ve domates salçasını sulandırıp et ve sebzelerin üzerine dökün. Tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip ağız kısmına da yağlı kağıt serip kapağını kapatın. En kısık ateşte 2-3 saat pişirin. 


Aslında burada geç pişen et oluyor. Etleri az yağda önce mühürleyip daha sonra düdüklü tencerede 10-15 dak. pişirip güvece koyarsak , güvecin pişme süresi max. yarım saat filan oluyor. Hem patlıcanlar da fazla erimiyor. Ama nedense bana ağır ateşte pişen yemek daha lezzetli geliyor.  

Bu arada fazla baharat bazen yemeğe çamur gibi bir görüntü verebilir. Kekik, biberiye, fesleğen, kişniş, zahter, defne yaprağı gibi taze ot ve kakule, rezene tohumu, tane karabiber, çubuk tarçın, karanfil, yıldız anason, kök zencefil, sarımsak gibi kabuklu baharatları serbest halde güvece (veya herhangi bir yemek yaparken tencereye) eklemek yerine küçük bir tülbent içine koyup minik bir bohça yaparsanız hem baharatlı hem de daha berrak bir yemek yapmış olursunuz. Kakule gibi kabuk şeklindeki baharatları önce kırmak lezzeti daha da arttırır. 

Not : Piştikten sonra bohçayı çıkarmayı unutmayın :)





Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder