2 Ekim 2012 Salı

Erikli Turta ve Türk Kahvesi


Hamuru İçin : 
250 gr tereyağ
1/2 su bardağı çok soğuk su
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
2 3/4 su bardağı un (385 gr)
2 yemek kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz. 

Üzeri İçin : 
6-7 tane mürdüm eriği
3-4 kaşık toz şeker 


Önce kuru sonra ıslak malzemeleri eklenerek hamur rondoda hazırlanacak ve buzdolabında en az 3 saat beklemeye bırakılacak. Sürenin sonunda hamur iki parça yağlı pişirme kağıdı arasında açılıp 28 cm'lik yuvarlak bir kalıpla kesilecek. Hamur altındaki kağıtla tepsiye konulup buzdolabında yarım saat bekletilecek. Bu arada erikler dilimlenecek. Tepsi dolaptan çıkarılıp kenarlardan 2 parmak boşluk bırakılarak hamurun üzerine 1-2 kaşık şeker serpilecek. Erikler serpilen şekerin üzerine dizilecek ve üzerine tekrar şeker serpilecek. Serpilen şeker miktarını eriklerin ekşiliğine göre ayarlayabiliesiniz. Daha sonra 2 parmak kalınlığında boş bırakılan kenarlar eriklere doğru yuvarlanarak yan duvarlar oluşturulacak. Kenarların gevrek olması için bir fırça ile üzerine tereyağ sürülebilir. 

Bu tarifte öenmli olan hamurun içindeki tereyağın fırına girmeden önce çok fazla erimemesi. O yüzden hamur elle yoğurulmuyor, iki parça kağıta arasında oklava ile açılıyor. Üzerine dizilen erikler şekerle pişip reçelimsi bir kıvama geliyor. Kenarlar için en az 2 parmak boşluk bırakmak gerek yoksa şeker eriyince kenardan dışarı taşıp yanıyor. Yanık şeker kokusu güzel ama görüntüsü hiç güzel olmuyor. Temizlemesi de ayrı dert. Servisi ılıkken yapıp yanına da bir top dondurma koyarsanız mükemmel oluyor. Bol köpüklü Türk kahvesi de bu ekşi tatlı tadı güzel dengeliyor. 

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder