24 Temmuz 2013 Çarşamba

On dönüm bostan, yan gel yat Osman

Annelik yan gelip yatma yeri değildir ama bazen annelerin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. İşten yorgun argın eve döndüğünüzde enerjik biçimde size saldıran çocuğunuzu aşağıdaki oyunlarla oyalayabilir, biraz da dinlenmiş olursunuz. İstirahat gerektiren rahatsızlıklar ve kırık çıkık gibi yerinizden kalkmanızı engelleyen durumlarda da bu oyunlar yardımınıza koşabilir. 

Aşağıdaki oyunların büyük bir kısmını Cimcime ile uydurduk, bazılarını da okulumuzdaki öğretmenlerden öğrendim. Bu tip oyunlar ana okullardaki "yaratıcı drama derslerinde" de öğretiliyor. Mesela annem bebek oldu oyununda bazen resmen içim geçiyor, o da bebeği uyanmasın diye fısıltıyla ninni söylüyor, uyanıp ağlayınca sarılıp öpüyor, saçlarımı seviyor ve eee eee diye yeniden uyutmaya çalışıyor. Çocuğunuzda kendi yansımanızı görmek de ayrı güzel bir duygu. 

1. Popomun üzerinde ne var? : Yüz üstü yere yatın. Çocuğunuz değişik değişik oyuncakları poponuzun üzerine koyacak siz de “acaba popomun üzerinde bir araba mı var?” diye tahminde bulunacaksınız. Annesinin “popom” dediğini duymak bile miniği eğlendiriyor. Peluş tavşanına “baaak anni popo” diye gösterip gülüyor. 


2. İşte sahnelerin genç yıldızı : En güzel tütüsünü giydirin (yada kıyafetini), eline saç fırçasını verin sizin için dans edip şarkı (genelde Pepe repertuvarından) söylesin. Siz önce sunucu olup küçük yıldızınızı sahneye davet edin sonra da en büyük hayranı olarak yüreklendirici tezahüratlar ve bol bol alkış yapın. Pepe repertuvarının ne kadar geniş olduğuna şaşıracaksınız. 


3. Yaşlı teyzeden hikayeler : Çok yaşlı bir teyze olduğunuzu, yaşlılıktan yerinizden kalkamadığınızı, anlatacak önemli bir hikayeniz olduğunu fakat bu hikayeyi ancak çocuğunuzun size getireceği objelere bakarak hatırlayabildiğinizi düşünün. Çocuğunuz evde dolaşsın size peluş oyuncaklar, yastıklar, pijamalar, dergiler vs. getirsin siz de bu objelere bakarak hikayeler uydurun. Mesela sadece sarı şeyleri getir diyerek yönlendirme yapabilir, oyunla renkleri öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Hikaye sararsa uzun süre oyalayabilirsiniz.

4. Bana bir kitap oku bebeğim : Küçüğünüzden kendi sevdiği kitaplarından birini size okumasını isteyin. Bazen kitabı hatırlayacak ve sahneleri ezberden söyleyecektir. Bazen de uyduracaktır. Bizimki henüz uydurma safhasında. İlgiyle dinleyin ve anlattıkları hakkında motive edici jestler yapın. Hayal gücünüzü de geliştirmiş olursunuz. (kendinizin hayal gücünü tabi ki, zira onlarınki zaten çok geniş) 




5. Beraber boyayalım : Yatağa uzanıp boyama kitabını beraber boyayın. Çizgilerin içinde kalması için teşvik edin. (Sınırlı boyama)

6. Doktor neyim var? : Çocuğunuz doktor olsun siz hasta. Sizi baştan ayağa muayene etmesi, için "ayağım ağrıyor , dizim ağrıyor" diye yönlendirin. Sonra da öperek tedavi, ilaç ve pansuman en az yarım saat alır. Hatta boş bir enjektör bulursanız size iğne bile yapabilir bu doktor. Boş ilaç kutuları , pamuk gibi şeyleri uzağa koyun. Eczaneye gidip alması gereksin. 


7. Ne çizdim ben şimdi? Yatağa uzanıp deftere bir şeyler çizin çocuğunuz bunun ne olduğunu bilmeye çalışsın. Mesela köpek çizince havlayarak köpek gibi dizlerinin üzerinde koştursun. Basit bir Pictionary. 

8. Eve paket teslimi : Çocuğunuz size teslim edeceği herhangi bir oyuncağını paket kağıdı, bir parça kumaş veya gazete kağıdı ile paketlesin, bağlasın. Sonra odanız kapısını çalıp “Postaaa” diye bağırsın. İçeri davet edip postanıza kavuşun. Paketi açıp içindekileri çok beğendiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin. Bir nevi posta güvercini. 

9. Emret kom'tanım : Kendinize yastıklardan bir kale yapın. Küçük askeriniz kaleyi ele geçirip sizi zindandan kurtarmaya çalışsın. Siz zindan da olduğunuz için size yemek ve su getirsin. 

10. Buyurun Kraliçem : Siz öyle heybetli bir kraliçesiniz ki hiç yerinizden kalkmazsınız. Her şey bir emrinizle ayağınıza gelir. Minik kulunuza emredin her şeyi ayağınıza getirsin.

11. Oyun hamurundan açma börek : Değişik renkli oyun hamurlarını, kırtasiyelerde satılan minik oklavalarla açın içine başka renklerden peynir , ıspanak havası verdiğiniz malzemeleri koyun, sarıp mahsusçuktan fırına verin, lezzetli börekler yapın. Mahsusçuktan piştikten sonra sakın afiyetle yemeyin.  


12. Tam vücut bakımı : Çocuğunuz saçlarınızı fırçalasın, bacaklarınıza, kollarınıza krem sürsün, minicik elleriyle sırtınıza masaj yapsın. 

13. Annem bebek oldu : Siz bebek olun, acıktığınızda sizi beslemesine, ninniler söyleyerek sizi uyutmasına, ağladığınızda size sarılıp avutmasına izin verin. Genelde onun uyuma yemek yeme alışkanlıklarını taklit edin. 

14. Alışverişe gidiyorum : Değişik meyve ve sebzeleri salonda farklı farklı yerlere koyun. Sonra çocuğunuzu alışveriş için manava veya bakkala gönderin. Mesela önce havuç alıp gelsin sonra elma alsın. Bir süre sonra getirdiklerinden beraber yemek yapın. Bu yemeği yiyebilirsiniz. 

Ohhh valla yattığın yerden çocuk idare edebilmek süper bir şey. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder