2 Temmuz 2013 Salı

Süpermarket Ajanı Soruyor "Çikolatalı Fındık Kremalarında Fındık Nerede?"

Cimcime doğduğundan beri ciddi anlamda süpermarket ajanlığı yapıyoruz eşimle beraber. Ürün etiketi okumaktan, en alttaki günü geçmemiş ürünü almak için buzdolaplarına düşmekten, katkı maddelerinin ne olduğunu anlamak için internette araştırma yapmaktan bıkmıyoruz. Hani marketler sınav yapsalar gayet iyi derece alırız. 

Bayramlarda çikolatayı ve tatil köyünde de fındık kremasını keşfeden Cimcime, bizim çikolatalı fındık kremaları dosyasını açmamıza sebep oldu. Aslında her şey çok masumane olarak içinde şeker bulunmayan, fındık ezmesi bulabilir miyim diye başladı. Raftaki tüm ürünlerin içeriklerine bakmaya başlayınca aslında olayın bambaşka olduğunu farkettik.


Aradığım şekersiz fındık ezmesini buldum. %75′i fındık, %25′i baldan oluşan organik bir fındık ezmesi. Pütürlü ve krema kıvamında olmak üzere iki çeşit ve fiyatı diğerlerine göre çok daha pahalı. Bunun dışında, fındık ezmesi diye satılan (çikolatasız olanlar), fındık deyince akla ilk gelen ve benim de baba ocağım Giresun'un medarı iftiharı markanın fındık ezmesinde de fındık oranı %70 idi. Gayet tatmin edici. Yine büyük bir yerli markanın pütürlü fındık ezmesindeki fındık oranı %47. Çok da kötü değil. Ama biz bu firmayı genelde çikolatalı fındık ezmesiyle tanıyoruz. 

Fakat çikolatalı fındık kremalarındaki durum içler acısı... Şu en bilindik, hepimizin ölüp bittiği, ana üreticinin Türk pazarına yetiştirmekte zorlandığı çikolatalı fındık ezmesinin içindeki fındık oranı sadece %13! Onun gibi bir iki marka daha var %13′lerde gezen, ki dünyaca ünlü bu markaların çikolataları kapış kapış gider ülkemizde. Biraz önce yukarıda bahsettiğim pütürlü ezmede %47 fındık kullanan yerli markanın çikolatalı ezmedeki fındık oranı sadece %20. Yine en azından biraz daha insaflı. Diğer bir yerli markada (ki bahsettiklerim hepimizin ezbere sayabileceği, yılların markaları) oran %4, diğer birinde %2! Birinde oran yüzde olarak yazılmamış, ama en azından içindekiler listesinde fındık lafı geçiyor. Herhalde eser miktarda ki, yüzdesini bile söyleyememişler.

Gıda endüstrisinin geldiği nokta inanılmayacak seviyede ve aynı oranda korkutucu. Düşünsenize, sadece %4 fındık içeriğiyle bile, gayet lezzetli, harika kıvamlı besinler üretebiliyorlar. (kıvamı margarinin hidrojenizasyon düzeyiyle oynayarak elde edebiliyorlarmış). Lütfen, en çok da çocukların yediği bu besinlerin içeriğinde neler olduğunu bilerek alalım. Etiket okuma alışkanlığı edinelim. Bir kavanoz aynı isimli ürünün, bir markada 3.5 TL, diğer bir markada 15 TL olma sebeplerini araştıralım. Seçtiğimiz ürünü fiyat/performans’a göre seçelim; sadece lezzete veya sadece fiyata göre değil. Unutmayın 30 günde ekşimeyen yoğurtlar var bu ülkede. 

Diğer bir alternatif de başımızın çaresine bakıp, fındık ezmesi gibi basit şeyleri evde kendimiz yapmak. Aşağıda iki denenmiş tarif var. 

Pütürlü Fındık Ezmesi

Kıvamı dışarıdan alınanlardan biraz daha yumuşak ama tadı çok güzel.

Malzemeler:

2 bardak (200 gram) fındık
1 çorba kaşığı findıkyağı veya başka sıvıyağ
¼ tatlı kaşığı tuz
4-5 çorba kaşığı bal

Yapılışı: 
  • Fındıkları tepsiye alıp 150 derece fırında 10-15 dakika kavurun. Yanmamaları için arada kontrol edip renkleri hafif dönünce ve hoş bir aroma çıkınca fırından alın. Soğumaya bırakın. Fındıkları temiz bir mutfak havlusunun icine alıp avucunuzda sıvazlayın ki kahverengi ince kabuklari çıksın.
  • Fırınlanmış fındıkları ve yağı rondoya koyup düşük hızda uzun süre karıştırın. Arada kabın kenarlarında biriken karışımı aşağıya sıyırın. Fındıklar incelince, yüksek hızda 2-3 dakika daha krema kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. 
  • Tuz ve balı ilave edip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Cam kavanoza alıp kapağını kapatın. Buzdolabında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Not: Durunca yağı ayrılabilir, kullanmadan önce karıştırın.

Çikolatalı Fındık Ezmesi 

Malzemeler
150 gr.(1 su bardağı) fındık içi
1,5 yemek kaşığı yağsız kakao
2 yemek kaşığı doğal çiçek balı
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ

Yapılışı:
  • Fındıkları yağsız tavada kısık ateşte tahta bir kaşık ile karıştırarak 10 dakika kavurun. Bu arada fındıkların yağının çıktığını ve hoş bir koku gelmeye başladığını göreceksiniz.
  • Soğumasını beklemeden hepsini mutfak robotuna veya blendıra koyun. Krema kıvamına gelene kadar fındığı robotta çekin. 
  • Üzerine kakao, vanilya özütü ve yağları ekleyerek 30 sn. daha robotta çekin.
  • Kremayı bir kaseye boşaltarak üzerine balı ekleyin ve iyice karıştırın. 
  • Temiz bir kavanoza aktarın. Kremayı oda sıcaklığında veya buzdolabında saklayabilirsiniz. 
Not : Ürünleri süpermarketlerde rafta bulmanız mümkün. İçlerindeki fındık oranı genelde ön tarafta yazıyor. Burda isim verince sonradan başka sorunlar çıkabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder